תאונות דרכים עלולות להוביל לפגיעות אורטופדיות, בדרגות חומרה שונות, לרבות פגיעות קשות שעלולות להשפיע בצורה משמעותית על בריאות הנפגע או הנפגעת. אם סבלתם מפגיעה אורטופדית בתאונת דרכים, בין אם זו פגיעה בכתף או פגיעה בעמוד השדרה, שברים בידיים או ברגליים או אפילו צליפת שוט Whiplash, חשוב להבין את ההשלכות ולדעת כיצד להתמודד עימן מבחינה רפואית ומשפטית.
פגיעות אורטופדיות נפוצות בעקבות תאונות דרכים
תאונות דרכים עלולות להוביל למגוון פציעות אורטופדיות המשפיעות על חלקים שונים בגוף. הנה סקירה קצרה:
- שברים – שבר הוא פציעה שכיחה בתאונות דרכים. שברים יכולים להתרחש בזרועות, ברגליים, בצלעות, בחוליות עמ"ש ובאגן. בהתאם לחומרת השבר, הטיפול עשוי לכלול גבס, ניתוח ותקופת החלמה מסוימת (לעיתים ארוכה).
- צליפת שוט – פגיעת צוואר שנובעת מתנועה מהירה קדימה ואחורה של הראש, בדרך כלל במהלך התנגשויות ברכב מאחור.
- פריקות – לעיתים, הכוח המופעל על הגוף במהלך תאונה מוביל לפריקה של כתף או ברך.
- פריצת דיסק – ההשפעה על עמוד השדרה עלולה לגרום לפציעות בעמוד השדרה ולמצבים כרוניים.
- פציעות ברקמות הרכות – פציעות בשרירים, בגידים וברצועות, כמו נקעים וקרעים, הן שכיחות ויכולות לדרוש טיפולים מעקב לרבות פיזיותרפיה.
אילו פגיעות אורטופדיות קשות עלולות להתרחש?
מעבר לפגיעות שציינו, ישנן פגיעות אורטופדיות פחות נפוצות ומאוד חמורות:
- שברים באגן – פציעה חמורה שדורשת טיפול חירום ולעיתים קרובות ניתוח.
- שברים מרובים בעצמות – שברים מרובים עלולים לסבך את הטיפול הרפואי, להאריך את משך ההחלמה ולהשפיע על ניידות הפצועים ואיכות חייהם.
- פגיעות מעיכה והדף – מתרחשות כאשר חלק בגוף נלחץ בין שני חפצים כבדים, וזה מתבטא בפגיעה קשה ברקמה ואולי מחייב קטיעה.
- פציעות הפוגעות בחוט השדרה – התוצאות ההרסניות ביותר של תאונות דרכים בכל הקשור לתחום האורטופדי, הינן כאשר קיימת פגיעה בחוט השדרה. פציעות מסוג זה עלולות לגרום לדרגות שונות של שיתוק ולנכות חמורה לכל החיים.
צעדים מומלצים לאחר פגיעה אורטופדית בתאונת דרכים
אם חלילה מתרחשת אחת הפגיעות שציינו, או פגיעה אורטופדית אחרת, עקב תאונת דרכים – פעלו באופן הבא על מנת להבטיח טיפול והחלמה נאותים:
- פנו לטיפול רפואי מיידי – גם אם הפציעה נראית קלה, ייתכן שבעיות מסוימות כמו צליפת שוט או נזק לרקמות רכות לא ימצאו ביטוי מידי והתגובה הגופנית בגינן תתרחש ותתגלה בחומרה רק אחרי 24-48 מהתאונה.
- תעדו את הפגיעה – צלמו תמונות וסרטונים ואספו את המסמכים רפואיים. התיעוד עשוי להיות חיוני לתביעות ביטוח ולהליכים משפטיים נוספים, ולסייע לכם לקבל את הפיצוי שמגיע לכם.
- אל תזניחו את הטיפול – הקפידו על טיפולים שהומלצו על ידי רופאים, כולל נטילת תרופות, ביצוע בדיקת ניתוחים או טיפולי פיזיותרפיה.
- הקדישו זמן למנוחה ושיקום – אפשרו לגוף שלכם לנוח ולהחלים. בצעו את פעולות הריפוי והשיקום כפי שהומלצו כדי להחזיר לעצמכם את הכוח והניידות.
- התייעצו עם מומחים – שקלו להתייעץ עם מומחה אורטופדי או פיזיותרפיסט המתמחה בהחלמה לאחר טראומה.
- ייעוץ משפטי – עורך דין תאונות דרכים יסייע לכם להבין את מי אתם יכולים לתבוע, כמה פיצויים מגיעים לכם ומהו התהליך הצפוי לכם לאורך הדרך, ואז כמובן ללוות אתכם במסע ולייצג אתכם מול הגורמים השונים.
את מי תובעים כדי לקבל פיצויים עקב תאונה שגרמה לפגיעה אורטופדית קשה?
- ביטוח החובה שלכם – כל עוד שהיתם (כנהגים או נוסעים) בעת התאונה ברכב מנועי שלכם – מכונית, אופנוע, משאית; אך לא קורקינט או אופניים חשמליים – היעד לתביעת הפיצויים הוא החברה שביטחה את הרכב בפוליסת ביטוח חובה. מתוקף החוק בישראל, אסור לעלות על הכביש בלי ביטוח חובה, במטרה לספק כיסוי הולם לצרכים רפואיים ולשאר הנזקים של נפגעי תאונות דרכים.
- ביטוח החובה של הרכב הפוגע – אם הייתם הולכי רגל או רוכבי אופניים או קורקינט ונפגעתם על ידי רכב מנועי, תוכלו לתבוע את החברה שבטחה את הרכב הפוגע בביטוח חובה. דבר זה נכון גם למצב בו נסעתם באוטובוס או במונית.
- קרנית – במצבים בהם הנהג עבר על החוק ונסע ללא ביטוח חובה, או ברח מזירת האירוע בטרם עלה בידיכם לצלם את מספר הרכב וזהותו אינה ידועה, הכתובת לתביעה הינה קרנית אשר הוקמה בדיוק למטרה זו, ומטרתה לפצות נפגעי תאונות דרכים שלא יכולים לפנות לחברות הביטוח.
- תביעה אישית – גם תאונה בין כלי רכב לא ממונעים יכולה להסתיים בפגיעה אורטופדית. במקרה כזה האפשרות היחידה היא להגיש תביעת נזיקין אזרחית נגד הפוגע/ת.
כמה פיצויים אפשר לקבל על פגיעות אורטופדיות?
הפיצוי בגין פגיעות אורטופדיות שנגרמו בתאונות דרכים משתנה מאוד. הסכום הכולל תלוי במספר גורמים, ובין השאר:
- עלויות רפואיות – טיפולים רפואיים בעבר, בהווה ובעתיד, לרבות ניתוחים, תרופות ופיזיותרפיה.
- אובדן שכר – פיצוי על הזמן בו הנפגע אינו יכול לעבוד במהלך ההחלמה ואובדן שכר או רווחים פוטנציאלים עתידים בשל נכותו הצמיתה ופגיעה באיכות החיים.
- כאב וסבל – בגין הכאב הפיזי והמצוקה הרגשית והנפשית מהם סובל הנפגע עקב הפגיעה משמעותית באיכות ותוחלת חייו.
המשמעות של נזק לטווח ארוך בקביעת הפיצויים
נזק לטווח ארוך הינו קריטי בקביעת סכום הפיצויים, הואיל ופגיעות אורטופדיות עלולות להשפיע, במקרים רבים, לטווח ארוך. פגיעות אלו עלולות לכלול כאב כרוני, נכות זמנית או נכות לצמיתות, קיצור של תוחלת חיים וצורך בטיפול רפואי ולעיתים סיוע סיעודי, לכל החיים. חישוב הפיצויים מביא בחשבון כיצד הפציעה והנכות משפיעה על היכולת לנהל חיים נורמליים, חיים כפי שהיו לנפגע לפני הפציעה, ועל היכולת להתפרנס וכן האם קיימת פגיעה כלכלית המשפיעה על הנפגע ועל בני משפחתו המתמסרים לטיפול בו.
אם אתם מתקשים לעכל את כל ההשכלות ולתכנן את צעדיכם המשפטיים? זה הגיוני, ואנחנו כאן לסייע. למשרד טירן-פז ושות' ניסיון רב בניהול תיקי תאונות דרכים, לרבות תאונת דרכים עם מעורבות של פגיעות אורטופדיות קשות. פנו אלינו לייעוץ ראשוני, ונהיה שם לצדכם עד לקבלת הפיצויים המקסימליים המגיעים לכם.
שאלות ותשובות על פגיעות אורטופדיות בתאונות דרכים:
הפגיעה האורטופדית החמורה ביותר ממנה ניתן לסבול עקב תאונת דרכים היא פגיעה קשה בחוט השדרה. פציעה מסוג זה עלולה להוביל לשיתוק קבוע, לאובדן ניידות משמעותי, ולשינוי ניכר בחיים בשל השפעתה הקשה על התפקוד היומיומי והעצמאות.
חיוני למצוא עורך דין טוב, מכיוון שפציעות אורטופדיות קשות עלולות להוביל לעלויות רפואיות משמעותיות, לאובדן הכנסה ולצורך בטיפול ארוך טווח. עורך דין מיומן יודע כיצד להתמודד עם חברות הביטוח ועם המערכת המשפטית, להבטיח שהפיצוי שיתקבל ישקף את השפעת הפגיעה על חיי הנפגע או הנפגעת, ותומך בצרכים עתידיים שלו/ה.