ערעור על החלטת ביטוח לאומי

אם אתם לא מסכימים עם החלטת הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי, חשוב לדעת שהיא אינה חקוקה בסלע. באילו מקרים ניתן לערער, איך עושים את זה וכיצד מתנהל התהליך? כל התשובות

הדרך לקבלת קצבה מהביטוח הלאומי עוברת בוועדה רפואית, אך מה עושים כאשר החלטת הוועדה אינה צודקת? אם נקבעו לכם אחוזי נכות נמוכים מדי או שבקשתכם לקצבה נדחתה כליל, השלב הבא הוא הגשת ערר.

שכר טרחה עורך דין ביטוח לאומי

מה זה ערר על החלטת המוסד לביטוח לאומי?

ערר הוא ערעור על ההחלטה, והמשמעות היא בחינה מחדש של הבקשה המקורית שלכם. לצד המקרים שהזכרנו (קצבה לא מספקת או אי קבלת קצבה), ניתן לערער גם על החלטה להעניק קצבה זמנית ולא קבועה, על מועד קבלת הקצבה וכן על הפסקת קצבה קיימת.

חשוב להיות מודעים לכך שתוצאות ערר עלולות גם להיות לרעתכם. כלומר, ועדת הערר עשויה לבחון את מצבכם, ולהחליט להוריד לכם אחוזי נכות או לבטל את הקצבה.

עם זאת, זו אינה סיבה טובה לוותר מראש על ערעור. אם אתם חשים שנעשה לכם חוסר צדק, אתם בהחלט צריכים להיאבק על הזכויות שלכם ולקבל את הסיוע הנדרש לכם. כמו כן, במקרה שבו הוועדה שוקלת הפחתת תנאים, ניתן לבטל את הערר ולשמור על סטטוס קוו.

שימו לב: יש להבדיל בין הגשת ערר על החלטת ועדה רפואית לבין פנייה לפקיד התביעות, שנועדה לבדיקה מחודשת של החלטת פקיד תביעות. במאמר זה, אנו מתמקדים בסוג הראשון.

באילו מקרים תוכלו לערער על החלטת ביטוח לאומי?

  • נכות כללית – ניתן לערער אם נקבעו לכם פחות מ-60% נכות רפואית. אפשרות נוספת היא הגשת ערר על דרגת אי הכושר שנקבעה לכם, אם היא לא גבוהה מ-74% או אם הוחלט שלא איבדתם את כושר העבודה.
  • נכות מעבודה.
  • ילד נכה.
  • שירותים מיוחדים לנכים קשים .
  • נפגעי פעולות איבה.

איך מגישים ערעור על החלטת ביטוח לאומי?

  • הגשת ערר בכתב – השלב הראשון הוא הגשת ערר בכתב, לסניף הביטוח הלאומי אשר נתן את ההחלטה בענין שלכם. את הערר יש להפנות למזכירות הוועדה הרפואית, על ידי הגעה פיזית, באמצעות הדואר או דרך שליחת מסמכים באתר הביטוח הלאומי. יש להגיש הערר בתוך 30 ימים מרגע קבלת החלטת הוועדה הרפואית.
  • ניסוח נימוקים – מלבד השם שלכם וההחלטה עליה אתם מערערים, המכתב צריך לכלול נימוקים מפורטים לערר שלכם. את הנימוקים ניתן לצרף גם בהמשך, תוך 60 ימים מרגע קבלת ההחלטה (או בהתאם לתאריך המוגדר עבורכם במענה לפנייה הראשונית).

שימו לב: גם הביטוח הלאומי רשאי להגיש ערר מצידו, תוך 30 ימים. במקרה כזה, תקבלו עותק של הבקשה, כולל הנימוקים, שעשויים להיות חיוביים (הגדלת אחוזי נכות) או שליליים עבורכם. חשוב לדעת כי אין לכם אפשרות לבטל את הערעור.

מתי יתקיים הדיון בערר?

הדיון בערר יתקיים לרב בתוך 60-90 ימים לאחר הגשת המכתב.

בדיון, לאחר הצגת כל הצדדים, תקבלו הזדמנות להציג את הנימוקים שלכם ולטעון מדוע ההחלטה המקורית אינה צודקת. ניתן להודיע מראש על אי כוונתכם להתייצב בדיון. אם אתם לא מעוניינים להיות נוכחים, הוועדה תתכנס בכל מקרה; אם המועד שנקבע לא מתאים לכם ניתן להגיש בקשה מראש ואז יקבע מועד חדש.

לא הגעתם לדיון מבלי להודיע? אתם חשופים לקנסות ו/או עיכוב ההחלטה בעניינכם, שעשוי לדחות את מועד קבלת הקצבה המקורית שנקבעה לכם.

מה חשוב לקחת בחשבון?

  • מומלץ מאוד להגיע לדיון, וגם לנצל את זכותכם לייצוג על ידי עורך דין בביטוח לאומי (ניתן גם להגיע עם מתורגמן).
  • לאחר שלב הטיעונים, הרופא/ים בוועדה עשוי/ים להחליט על קיום בדיקה רפואית.
  • ועדות הערר אינן מתכנסות בכל סניפי הביטוח הלאומי, כך שהדיון עשוי שלא להיקבע במקום מגוריכם.
  • במקרים מסוימים, ניתן לקבל החזר על הוצאות שנגרמו בשל הגעתכם לדיון.
  • על החלטה של ועדת הערר ניתן לערער בפני בית הדין האזורי לעבודה, בתוך 60 ימים. שימו לב שתוכלו לערער רק על שאלות משפטיות ולא על סוגיות רפואיות.

כיצד ניתן לקבל עזרה מקצועית?

מחפשים עורך דין לייצוג בדיון ערר? משרד עורכות הדין טירן-פז זמין לרשותכם. מומלץ לפנות אלינו עוד לפני הגשת הערר, על מנת שנוכל ללוות אתכם ולסייע כבר ניסוח הנימוקים, ובוודאי בדיון עצמו. עם המומחיות והניסיון שלנו, תגדילו את הסיכויים שלכם לערעור מוצלח ולמיצוי מלא של הזכויות שלכם.

שאלות ותשובות

ועדת הערר בוחנת מחדש החלטות שהתקבלו בוועדה רפואית של הביטוח הלאומי, ופועלת באופן דומה לוועדה המקורית. היא מתכנסת לדון בבקשות ערר של מבוטחים.

, אך מדובר בהליך נפרד. יש למלא טופס פנייה לוועדת תביעות ולהגישו תוך 6 חודשים מקבלת החלטת פקיד התביעות. המדובר בהליך אשר דומה לתביעה וכולל עדים, ראיות וחקירות.

בדרך כלל, החלטה על דיון בערר מתקבלת בתוך 30 ימים.

ניתן לערער על החלטת ועדה רפואית ראשונה במקרים של נכות כללית, נכות מעבודה, ילד נכה, שירותים מיוחדים ונפגעי פעולות איבה.

שתפו את המאמר
מאמרים אחרונים
תקציר
Picture of טירן-פז ושות'
טירן-פז ושות'

משרד עורכי דין

לייעוץ ללא עלות
לשאלות בווצאפ