איך מקבלים על צליפת שוט פיצויים וכמה? כל מה שאתם צריכים לדעת על צליפת שוט, כולל תסמינים, אבחון, טיפול והגשת תביעה.
"צליפת שוט" הוא כינוי רווח לפגיעה גופנית בצוואר. יכולה להיות ששמעתם על סוג הפציעה הזה, אך האם אתם מבינים את המשמעות שלו לעומק, את ההשלכות הפוטנציאליות וארוכות הטווח? הכנו לכם את כל המידע, על מנת שתוכלו לקבל את כל הזכויות שלכם במקרה של תאונת דרכים הגורמת לצליפת שוט.
מהי "צליפת שוט"?
צליפת שוט נגרמת על ידי תנועה פתאומית, קדימה ואחורה, של הראש. תנועה זו היא שהביאה לכינוי יוצא הדופן, שכן היא דומה לתנועה שמבצע שוט בעת צליפה.
בכל הקשור לפציעות צליפת שוט תאונת דרכים היא הגורם המרכזי והנפוץ ביותר, אך לא היחיד. הפגיעה בצוואר עלולה להיגרם גם בעקבות פעילויות ספורטיבית, נפילה או התעללות פיזית.
ובכל זאת, במאמר זה נתמקד בתאונות דרכים. בדרך כלל, הפציעה נגרמת בשל פגיעה של כלי רכב מאחור, במהלכה ראש הנהג (או אדם אחר שיושב ברכב הקדמי) נדחף בכוח קדימה. דחיפה זו מותחת את שרירי ורצועות הצוואר במהירות, לפני שהראש חוזר למקומו.
התנועה המהירה עלולה לגרום לנזק לחלקים שונים של הצוואר – הרקמות הרכות, המפרקים הבין-חולייתיים, הדיסקים, הרצועות, השרירים ושורשי העצבים. כתוצאה מכך יכולים להיווצר מגוון של תסמינים וסיבוכים, כולל צליפת שוט כרונית ואובדן זיכרון.
תסמינים אפשריים של צליפת שוט
הסימפטומים נעים בין קלים לחמורים. חלקם מופיעים מיד לאחר התאונה, בעוד אחרים פורצים רק לאחר ימים, שבועות או אפילו משכי זמן ארוכים יותר.
אלה התסמינים הנפוצים ביותר:
- כאבים ונוקשות בצוואר, אשר במקרים רבים מחמירים עם תנועה
- אובדן טווח תנועה או גמישות בצוואר
- כאבי ראש, שמקורם בבסיס הגולגולת ומקרינים לכיוון המצח
- עייפות, עצבנות וקשיי ריכוז
- סחרחורת ואפיזודות חולפות של ראייה מטושטשת
- תחושות של עקצוץ או חוסר תחושה בזרועות
- רגישות או כאבים בכתף, בגב העליון או בזרועות
- במקרים נדירים יכולים להופיע גם טינטון (צלצולים באוזניים) והפרעות בזיכרון
כיצד מאבחנים צליפת שוט?
לאבחון צליפת שוט, ראשית הנבדקים נשאלים לגבי הנסיבות סביב הפציעה, קיומן של בעיות צוואר קודמות וסוג התסמינים שמתלווים לפציעה. לאחר מכן מתבצעת בדיקת גופנית, שמטרתה לבדוק את טווח התנועה של הצוואר, הרפלקסים, הכוח ואזורים רגישים (עם ובלי מגע) לכאבים.
לאחר מכן, ניתן לבצע בדיקות הדמיה (צילומי רנטגן) כדי לאבחן את היקף הפגיעה המדויק ולשלול פציעות אחרות, כמו שברים. במקרים מסוימים, מבצעים גם MRI ו-CT, בעיקר כאשר יש חשד לקיומה של צליפת שוט כרונית כאשר הנבדקים פ על תסמינים ממושכים.
מה הטיפול הרפואי לאחר אבחנה?
לאחר אבחון הפגיעה, מורכבת תוכנית טיפול מקיפה ומותאמת אישית כדי לנהל את הסימפטומים ולהקל על ההחלמה. התוכנית עשויה לכלול גישות שונות, למשל:
- מנוחה וחוסר תנועה – בתחילה, בדרך כלל ממליצים על תקופה קצרה של מנוחה. רופאים עשויים גם להנחות את הנפגעים ללבוש צווארון אורתופדי לתמיכה בצוואר, לפחות לשימוש קצר טווח.
- טיפול בכאב – אם ישנם כאבים חזקים, בדרך כלל משתמשים בתרופות עם וללא מרשם להקלה.
- פיזיותרפיה – תרגילים לשיפור היציבה וטווחי התנועה יכולים להועיל מאוד בהאצת תהליך ההחלמה.
- טיפולים אלטרנטיביים – טיפולים כגון דיקור, טיפול כירופרקטי ועיסוי יכולים לסייע, בעיקר בשילוב נכון עם טיפולים רפואיים מסורתיים.
התעלמות מהבעיה או דחיית הטיפול עלולים להוביל לסיבוכים קשים, ירידה באיכות החיים ואפילו נכות ארוכת טווח. לכן, חשוב לאבחן אותה ולתכנן טיפול בהתאם.
מה אפשרויות התביעה בגין צליפת שוט?
בדרך כלל מגישים תביעות כנגד חברת ביטוח הרכב, במסגרת חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים. לא משנה מי אשם בתאונה, גם אם אלה אתם בעצמכם, מקבלים על צליפת שוט פיצויים מתוקף ביטוח החובה של הרכב. שאלת הזכאות לפיצויים כלל אינה נבחנת במקרה כאלה, אלא רק שיעור הנזק, לקביעת גובה הפיצויים.
במקרים אחרים של צליפת שוט ביטוח לאומי הוא הכתובת לתביעה, למשל אם תאונת הדרכים מוגדרת כתאונת עבודה.
כמה אחוזי נכות אפשר לקבל על צליפת שוט?
כדי לתבוע על צליפת שוט פיצויים אתם צריכים עורך דין מנוסה, שיוכל ללוות אתכם מהכנת התביעה ועד לפסק הדין. כך, תוכלו להיות בטוחים שאתם מקבלים פיצויים כפי שמגיעים לכם, וגם אחוזי נכות בהתאם לרמת הפגיעה.
תצטרכו להוכיח שהפציעה אכן נגרמה בשל תאונת הדרכים ולא הייתה קיימת לפני כן, וגם לגרום לחברת הביטוח להכיר במלוא חומרת הנזק שנגרם.
למרבה הצער, פעמים רבות חברות הביטוח מנסות לטעון שמדובר בפציעה קלה. יהיה עליכם להציג את רמה החומרה על ידי הצגת מסמכים רפואיים, ולרוב גם בעזרת חוות דעת של רופא מומחה.
שימו לב: לא כדאי להגיש תביעה על צליפת שוט באופן מיידי. בגלל אופי הפגיעה, שנוטה להשתנות ולהחמיר עם הזמן, עדיף להמתין מספר שבועות כדי שתוכלו לכלול בתביעה כל התפתחות.
ניתן לקבל על צליפת שוט אחוזי נכות בהתאם לגורמים שונים: היקף הפגיעה, הירידה באיכות החיים, אובדן כושר עבודה, עוגמת נפש ונזקים כלכליים אחרים.
פסקי דין צליפת שוט – דוגמה
בשנת 2015 נפגעה נהגת בתאונת דרכים, וסבלה מפגיעה חזקה בצוואר ומפגיעה קלה יותר בגב התחתון. לבדיקתה, בית המשפט מינה מומחה מתחום האורתופדיה, אשר קבע על צליפת שוט אחוזי נכות של 7.5% בגין מגבלת תנועה בעמוד השדרה הצווארי, ועוד 3.5% בגין מגבלת תנועה בעמוד השדרה המותני (10% נכות בסך הכל).
בקביעת גובה הפיצויים, נלקחו בחשבון גם השכר שהרוויחה לפני התאונה, אובדן כושר העבודה הזמני, הכאב והסבל שחוותה, הסעד שקיבלה מהוריה והוצאות ניידות – ונקבע פיצוי בסך 190,000 ש"ח.
לסיכום, צליפת שוט היא פציעה שעלולה להיות מסוכנת ומסובכת, ולכן חשוב לדעת מה לעשות, הן מבחינה רפואית והן מבחינה משפטית. אם אתם מתמודדים עם תסמינים, אל תהססו לפנות לטיפול ולעורך דין.
משרד עורכות הדין טירן-פז ושות' מנוסה מאוד בתביעות פיצויי תאונות דרכים, לרבות במקרים בהם מעורבות פציעות צליפת שוט. אנחנו מבינים את הקושי המתלווה להוכחת היקף הנזק שנגרם לכם, ומתחייבים לעשות הכל בשביל למצות את הזכויות שלכם עד תום.
שאלות ותשובות
סקי דין צליפת שוט משתנים מאוד בהתאם לחומרת הפציעה, הוצאות רפואיות, אובדן השתכרות וגורמים נוספים. הפיצוי עשוי לנוע בין כמה אלפי שקלים לעשרות אלפים או יותר.
כן, אם הפציעה התרחשה בהקשר לעבודה, כגון נהיגה למטרות עבודה.
בדרך כלל תובעים את חברת ביטוח החובה, אך במקרים מסוימים ניתן לתבוע את המוסד לביטוח לאומי.
מומלץ להתייעץ עם עורך דין נזיקין, בעל ניסיון בטיפול במקרי צליפת שוט. כך תקבלו ייעוץ משפטי המותאם למצבכם והדרכה חשובה לאורך ההליך המשפטי.