רשלנות בניתוח עלולה להוביל לנזק חמור ואף למוות. מהי רשלנות רפואית בניתוח ואיך מתמודדים? כל מה שאתם צריכים לדעת
כמו כל תחום מקצועי, גם עולם הרפואה אינו חף מטעויות. למרבה הצער, בניגוד למרבית התחומים האחרים בהם שגיאות מתקבלות על הדעת וניתנות לתיקון, כאשר רופאים טועים או מתרשלים התוצאות עלולות להיות הרות אסון.
רשלנות רפואית בניתוחים יכולה להוביל לנזק משמעותי ובלתי הפיך, לנכות ואפילו למוות. במאמר זה נסביר מהי רשלנות רפואית בניתוח (עם דוגמאות) ומה עליכם לעשות אם חלילה חוויתם מקרה כזה.
איך החוק מגדיר רשלנות רפואית בניתוח?
ניתוחים והליכים כירורגיים, אפילו כאלה שנחשבים פשוטים יחסית ומבוצעים בשכיחות גבוהה, לא תמיד משיגים את התוצאות הרצויות. לפעמים דברים משתבשים, מסתבכים ואפילו יוצאים מכלל שליטה.
חשוב להדגיש: לא כל תרחיש כזה מצביע בהכרח על רשלנות רפואית בניתוח.
על פי החוק, רשלנות בניתוח – למעשה, בכל פעולה שמבוצעת על ידי אנשי מקצוע – היא חריגה מרמת הסביר מבחינת רמת המיומנות או מידת הזהירות.
כלומר, רשלנות רפואית בניתוחים היא כאשר אנשי צוות רפואי (רופאים, אחיות, מרדימים וכו') לא פועלים כמו שמצופה מהם, ובניגוד לאופן שבו מומחה ממוצע בתחום היה פועל.
ניתן לתבוע פיצויים אם רשלנות רפואית בניתוח גרמה לנזק כלשהו, כל עוד ישנו קשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק.
מהם המקרים הנפוצים ביותר של רשלנות רפואית בניתוחים?
רשלנות בניתוח עלולה להתרחש באחד השלבים הבאים:
רשלנות רפואית לפני ניתוח
עוד לפני שמטופלים עולים על שולחן הניתוחים, הם מסתמכים על החלטות, המלצות ויכולות של אנשי הרפואה שמלווים אותם. כבר בשלב זה דברים עלולים להשתבש, למשל:
- תכנון שגוי – יכול להיות שנגרם נזק בניתוח כתוצאה מבחירת הליך לא מתאים למטופל/ת או למצב, החלטה לנקוט בטכניקה ניתוחית לא אופטימלית או בשל איחור בעיתוי. יתרה מכך, לפעמים עצם ההחלטה לנתח היא רשלנות רפואית בניתוח.
- הכנה לקויה – גם אם הניתוח תוכנן בצורה מושלמת ומדויקת, במקרים מסוימים רופאים מתרשלים על ידי אי קבלת הסכמה מדעת לביצוע ההליך. כלומר, הם לא מוסרים למטופל/ת את כל הפרטים הדרושים, לרבות על אלטרנטיבות, סיכונים וכו'.
רשלנות רפואית בניתוח עצמו
כמובן שזה השלב המסובך ביותר, ובו מגוון רחב של בעיות פוטנציאליות:
- איבר לא נכון – לעיתים מנותחים האיברים הלא נכונים, ואף עוברים קטיעה (למשל, יד ימין במקום יד שמאל).
- השארת חפצים – תפירת האזור המנותח כשחפץ זר כלשהו עדיין נמצא בתוך הגוף.
- מיומנות ירודה – אם מנתחים לא נוקטים במידת המיומנות והזהירות הנדרשות, הם עלולים לפגוע באיברים, כלי דם, רקמות או עצבים, או לחלופין לגרום לזיהומים. חלקם מוסיפים חטא על פשע, בכך שאינם מזהים את הנזק שנגרם בזמן אמת.
רשלנות רפואית לאחר הניתוח
גם אם נדמה שהניתוח עבר בהצלחה, יש מקרים של רשלנות רפואית בניתוח גם בהמשך:
- דימומים או זיהומים – לאחר הניתוח, חשוב לעקוב אחר המצב ותהליך ההתאוששות של המטופל/ת. עלולים להתפתח דימומים, זיהומים או סיבוכים אחרים, ועל אנשי הצוות להיות ערניים לסימנים ולפעול בהתאם.
- שחרור מוקדם מדי – בין אם בשל הצורך להקל על העומס בבית החולים או מסיבה אחרת, תועדו לא מעט מקרים בהם מטופלים שוחררו הביתה ואז התברר שנדרשה השגחה נוספת.
מה צריך לעשות במקרה של רשלנות רפואית בניתוח?
לכם, לילדים שלכם או ליקירים אחרים נגרם נזק בעקבות ניתוח, ויש לכם סיבה להאמין או לחשוד שחלה רשלנות בניתוח? עליכם לאתר עורך דין רשלנות רפואית בניתוח ולוודא שהוא (או היא) מתמחה ומנוסה בתרחישים זהים או דומים.
לאחר פגישת ייעוץ ראשונית, תוכלו להחליט האם לתבוע. ניתן לתבוע אנשי רפואה ספציפיים (בניתוחים פרטיים) או בתי חולים.
אם הנורא מכל קורה וניתוח מסתיים במוות, היורשים רשאים להגיש תביעת רשלנות רפואית בניתוח.
אילו מסמכים צריך כדי להגיש תביעת רשלנות רפואית בניתוח?
על מנת שתצליחו להוכיח בבית המשפט כי אכן נפלתם קורבן למקרה של רשלנות רפואית בניתוח, עליכם לאסוף את כל המסמכים הרפואיים בקשר להליך ולמצב שבגינו הוחלט לנתח מלכתחילה.
לצד התיעוד החשוב לגבי בדיקות, המלצות, מרשמים וכו', המסמך החשוב ביותר שיש להגיש הוא חוות דעת של רופא מומחה. זאת אומרת, אתם צריכים לצידכם איש רפואה מכובד עם התמחות רלבנטית, שיקבע כי אכן הייתה רשלנות רפואית בניתוח ושהיא הסיבה הישירה לנזק שנגרם.
איך מחשבים את הפיצויים בתביעות רשלנות בניתוח?
סכום הפיצויים תלוי בגורמים רבים, כולל: היקף הנזק, הגיל והסטטוס של המנותח/ת, רמת הכנסה, השלכות כספיות ועוד.
האם יש התיישנות על רשלנות רפואית בניתוחים?
כן. ניתן להגיש תביעות על רשלנות רפואית בניתוח בתוך שבע שנים מגרימת הנזק (בדר"כ – יום הניתוח עצמו). אם מדובר בקטין/ה, ההתיישנות מתחילה בגיל 18 ונמשכת עד גיל 25.
למה אסור לוותר על ליווי של עורך דין רשלנות רפואית בניתוח?
ראשית, עורך דין רשלנות רפואית בניתוח יוכל להגיד לכם, על פי הידע והניסיון שלו, האם יש לכם קייס. כלומר, יכול להיות שבניגוד למה שאתם חושבים, לא חלה רשלנות רפואית בניתוח ולא כדאי לכם לבזבז זמן ומאמץ בניסיון לתבוע פיצויים.
שנית, אם יאמין שיש לכם סיכוי גבוה לזכות, עורך דין רשלנות רפואית יעניק לכם את כל הכלים ויתרום מהמומחיות שלו כדי לסייע.
משרד עו"ד טירן פז ניהל תיקים רבים ומורכבים של רשלנות רפואית בניתוח, ויכול לעזור בזכות גישה למיטב המומחים הרפואיים (עבור הדרכה וחוות דעת), שירות מקצועי ומאבק חסר פשרות.
שאלות ותשובות
בדרך כלל, עורך דין רשלנות רפואית בניתוח גובה שכר טרחה רק במקרה של זכייה, בדמות אחוזים מסכום הפיצויים.
על מקרים של רשלנות רפואית בניתוחים חלה התיישנות, כך שניתן לתבוע עד 7 שנים מהרגע שבו נגרם נזק. עבור קטינים, ספירת ההתיישנות מתחילה מהרגע שהם מגיעים לגיל 18.
בהחלט. רשלנות רפואית לפני הניתוח מתרחשת כאשר תכנון ההליך לוקה בחסר, או אם לא מתקבלת הסכמה מדעת של המנותח/ת.
מלבד שכר הטרחה עבור שירותיו של עורך דין רשלנות רפואית בניתוח, הנתח העיקרי של ההוצאות מוקדש לקבל חוות דעת של רופא מומחה, שהיא הראייה הראשית במשפט.
בכל מקרה בו נגרם נזק לכם או לאדם שאתם אוהבים, ואתם יודעים או חושדים שהיה נמנע ללא התרשלות של אחד/ת או יותר מאנשי הצוות הרפואי.
כדי להוכיח רשלנות בניתוח יש להציג מסמכים וחוות דעת שתומכים בטענה, ולהוכיח קיומו של קשר סיבתי בין התנהלות מרושלת של אנשי רפואה לנזק מהניתוח.