איך ובאילו מקרים מגישים תביעות רשלנות רפואית? מהם המאפיינים של רשלנות רפואית בהריון, רשלנות רפואית בניתוח וסוגים נוספים? כיצד עו"ד רשלנות רפואית יכול לסייע לכם? כל התשובות
לאורך החיים כולם משתמשים בשירותיהם של רופאים מומחים ושל עובדי רפואה שונים, בכל מיני מצבים ותרחישים. בדרך כלל, בדיקות, הליכים וטיפולים רפואיים מבוצעים בצורה מקצועית וללא רבב, אך לעיתים הם עלולים להיעשות בצורה מרושלת ולגרום לנזק.
במקרים כאלה, כדאי לשכור עורך דין רשלנות רפואית מנוסה ולבדוק אפשרות של הגשת תביעות רשלנות רפואית כנגד הגורמים הרלוונטיים.
במה מטפל עורך דין רשלנות רפואית?
חשוב להדגיש, רשלנות רפואית לא בהכרח מצביעה על כוונת זדון מצד גורם כלשהו. להיפך, אין ספק שרופאים ורופאות, אחים ואחיות ואנשי צוות אחרים משתדלים ושואפים לבצע את עבודתם בצורה הטובה ביותר, ובטח שלא לפגוע במטופלים שלהם.
עם זאת, דברים כמו אבחון שגוי של מחלות או רשלנות רפואית בניתוח בהחלט קורים. אז מהי רשלנות רפואית? כך החוק מגדיר זאת: "במשלח יד פלוני לא השתמש במיומנות, או לא נקט מידת זהירות, שאדם סביר ונבון וכשיר לפעול באותו משלח יד היה משתמש או נוקט באותן נסיבות…".
או במילים פשוטות יותר: רשלנות רפואית היא תרחיש בו איש או אשת רפואה לא פעלו באופן סביר, ביחס לאופן שבו מומחים אחרים היו פועלים באותו המצב. לצורך השוואה, בודקים את דעותיהם של אנשי מקצוע בתחום שבו נבדקת אפשרות של התרשלות ואת הספרות המקצועית בנושא. התרשלות נבדקת משתי בחינות: רמת המיומנות שהפעילו הגורמים הרפואיים ומידת הזהירות בה פעלו.
עצם ההתרשלות אינו מספיק לקבלת פיצויים. עורך דין רשלנות רפואית יכול לעזור לכם רק אם נגרם לכם נזק, ואתם יכולים להוכיח קשר סיבתי בין הנזק לבין הפעולות של הרופאים. במצב כזה, יכול בהחלט להיות שקיימת עילה להגשת תביעות רשלנות רפואית.
את מי עו"ד רשלנות רפואית יכול לתבוע?
לפני שאנחנו נוגעים בשאלה "את מי?", בואו נענה על "עד מתי?". כמו להרבה מקרים של עבירה על החוק, גם במקרים של רשלנות רפואית חלה התיישנות לאחר תקופת זמן. במרבית המקרים, העילה לתביעה מתיישנת בתוך שבע שנים מרגע גרימת הנזק.
אם המטופל או המטופלת היו קטינים בעת המקרה (מתחת לגיל 18), ספירת התקופה עד ההתיישנות מתחילה רק ברגע שהם מגיעים לגיל 18, ומסתיימת כאשר הם בני 25. נזק לקטינים עלול להיגרם בשל רשלנות רפואית בלידה או רשלנות רפואית בהריון וגם בשלבים מאוחרים יותר של חייהם.
יש גם מקרים חריגים אחרים בהם תקופת ההתיישנות עשויה להיות שונה, אבל הם נדירים מאוד.
כל עוד לא חלה התיישנות, אתם רשאים לתבוע כל גורם רפואי בעל מעורבות בגרימת הנזק. במקרים רבים, יש יותר מגורם אחד שהתרשל. בדרך כלל, תביעות רשלנות רפואית מוגשות לא נגד אנשים בודדים ומסוימים, אלא נגד הגופים הרפואיים – קופות ובתי חולים. לעיתים, נתבעים הרופאים עצמם.
סוגי תביעות רשלנות רפואית
תביעות רשלנות רפואית עשויות להיות רלבנטיות בתחומי רפואה שונים, אך בחלקם מקרים אלה נפוצים באופן מיוחד. למשל:
- רשלנות רפואית בהריון – במהלך היריון, מתחילתו ועד סופו, נדרש מעקב צמוד אחר בריאות האם והתינוק. לשם כך מבוצעות שלל בדיקות וסקירות, במטרה לוודא כי הכל כשורה. רופאים אשר לא מזהים מצבים שכיחים כמו סוכרת או רעלת היריון, לא ממליצים לבצע בדיקות ליולדות בסיכון או מגיעים למסקנות לא נכונות מנתונים, מתרשלים בתפקידם ויכולים לגרום למצב של 'הולדה בעוולה'. זהו מצב בו נולד עובר עם מום או מחלה קשים, שאם היו מתגלים בזמן יכול להיות שההורים היו בוחרים לבצע הפלה.
- רשלנות רפואית בלידה – גם כאשר מגיעים לרגע האמת, למרבה הצער דברים עוד יכולים להשתבש. בדיוק כמו רשלנות רפואית בהריון, גם רשלנות רפואית בלידה יכולה לגרום לנזק בלתי הפיך ואף להולדה בעוולה. במהלך הצירים והלידה, הצוות הרפואי חייב לעקוב אחר מצבם של היולדת והעובר, להגן עליהם מפני זיהומים ולשים לב למדדים כמו כמות החמצן שמגיעה לעובר. בין השאר, עליהם לבחור את סוג הלידה בהתאם למצב ולעשות כל שביכולתם ליילד את האם בצורה חלקה ונטולת נזקים.
- רשלנות רפואית בניתוח או פרוצדורה כירורגית – לא משנה אם מדובר בניתוח פשוט או מורכב, שכיח או נדיר. כך או כך, יש לא מעט דברים שעלולים להשתבש, חלקם נכנס תחת הגדרה של רשלנות רפואית בניתוח. מנתחים עלולים להתבלבל באיבר או במנותח, לשכוח ציוד כירורגי בגוף המנותח או המנותחת או לפגוע בעצבים או באיברים באזור הניתוח. גם רופאים מרדימים עלולים לגרום לנזק,
מקרים נפוצים של רשלנות רפואית
רשלנות רפואית יכולה להתרחש בכל שלב והיבט של טיפול רפואי. אלה המקרים הכי נפוצים:
- רשלנות באבחון – אבחון שגוי של מחלות ומצבים רפואיים הוא תרחיש נפוץ למדי. רופאים יכולים לאבחן את הבעיה הלא נכונה או אפילו להגיע למסקנה כי אין בעיה כלל. עד (אם בכלל) שתינתן האבחנה הנכונה, עלול להיגרם לנזק למטופלים בשל אי טיפול, טיפול לא מתאים ועוד. הנזק אפילו משמעותי יותר, במצבים בהם לא אובחנה מחלה שמצריכה תגובה מדויקת ומהירה. אם וכאשר רופאים אינם בטוחים באבחון שלהם, עליהם להפנות לקבלת חוות דעת נוספת.
- רשלנות בתרופות – בין אם בשל אבחון לא נכון או מסיבה אחרת, רופאים עלולים לרשום תרופות לא נכונות או במינון הלא נכון, או לחלופין להיכשל במתן ההנחיות לנטילת התרופות. תביעות רשלנות רפואית כאלו מוגשות גם כנגד בתי מרקחת ורוקחים. טעויות אלה יכולות להוביל לנזקים חמורים ואף למוות.
- רשלנות בהכנה לבדיקה או טיפול – לפני ביצוע כל הליך רפואי שאינו חירום (כלומר, כל עוד יש זמן מספק למסור את המידע), רופאים חייבים להכין את המטופלים למה שעומד לקרות ולקבל את הסכמתם המלאה להמשיך. עליהם להסביר בהרחבה לגבי הטיפול או הבדיקה, לספר על הסיכונים והמשמעויות, להציג אלטרנטיבות אפשריות ולוודא שהמטופלים מבינים ומסכימים.
- רשלנות במכשור רפואי – אנשי רפואה משתמשים במכשירים שונים, ולכן מוכרחים תמיד לוודא שהמכשור תקין ושהם משתמשים בו בצורה נכונה ומתאימה לסיטואציה.
איך מוכיחים רשלנות רפואית?
כאמור, עליכם להוכיח קיומה של רשלנות רפואית, קיומו של נזק וקשר סיבתי בין השניים. אלה שלבי התהליך, בקצרה:
- פגישה עם עורך דין רשלנות רפואית – עליכם לבחור עו"ד רשלנות רפואית בעל ניסיון בתחום הרלבנטי, ומוניטין מוצלח של זכייה בתביעות דומות. הקשר עם עורך דין רשלנות רפואית מתחיל בפגישה ראשונית, במהלכה בוחן איש המקצוע את הסיפור שלכם. בסיום, הוא או היא מחווים את דעתם לגבי קיומה של עילה להגשת תביעות רשלנות רפואית וממליצים על האופן שבו כדאי להמשיך.
- השגת מסמכים – אם מחליטים להגיש תביעות רשלנות רפואית, השלב הבא הוא לאסוף את כל המסמכים הרלבנטיים לתביעה. אתם זכאים לפנות לכל גורם או גוף רפואי, ולבקש רשומה רפואית מלאה. בשביל להגדיל את הסיכוי להצלחת התביעה, אל תפספסו אף פרט ולו הקטן ביותר. תאספו את כל המסמכים שקשורים למקרה הרפואי, לנזק וכו'.
- חוות דעת של רופא מומחה – בשלב הבא, עורך דין רשלנות רפואית בוחן את המסמכים וממליץ על הצעדים הבאים. במקביל, הוא או היא מאתרים רופא מומחה בתחום המדובר, שתפקידו לנסח חוות דעת שמפרטת את פרטי ההתרשלות. לחוות דעת זו יש משקל רב בסיכויי ההצלחה של תביעות רשלנות רפואית.
טירן-פז ושות' – עו"ד רשלנות רפואית
אם אתם מחפשים עורך דין רשלנות רפואית שמשיג תוצאות מעולות, אתם מוזמנים לפנות למשרד שלנו ולקבוע שיחת ייעוץ ראשונית. לבעלות המשרד ניסיון של למעלה מ-20 שנה בניהול תביעות רשלנות רפואית, ולאורך השנים המשרד ייצג בהצלחה אלפי נפגעי רשלנות רפואית.