שכר טרחה עורך דין לרשלנות רפואית

בחירת עורך דין לתביעות רשלנות רפואית היא צעד משמעותי, ואחת השאלות המרכזיות נוגעת לגובה התשלום. כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת, הכנו מדריך מקיף על שכר טרחה עו"ד לרשלנות רפואית

תביעות רשלנות רפואית הן מהסוגים הנפוצים ביותר של תביעות משפטיות בישראל, ומספרן רק עולה בשנים האחרונות. במציאות כזו, חישוב שכר טרחה עורך דין לרשלנות רפואית הוא גורם מכריע. יש להבין כמה אתם צפויים לשלם וממה מושפע גובה התשלום, ולהסיק מכך מסקנות שיסייעו לכם לבחור את הייצוג הטוב ביותר.

רשלנות רפואית בניתוח

כיצד נהוג לגבות שכר טרחה עורך דין לרשלנות רפואית?

שכר טרחה עו"ד לרשלנות רפואית נקבע באחוזים מסכום הפיצויים הכולל שהופק, ונגבה כאחוז מסוים ממנו. באופן זה לעורכי דין בתביעות רשלנות רפואית יש תמריץ ברור, הן לזרז את התיק והן להוציא ממנו את המקסימום, על מנת לקבל תשלום ראוי על עבודתם .

חשוב להבין כי הנתבעים יודעים שעו"ד של תובעים ברשלנות רפואית גובים שכ"ט באחוזים, ולכן במסגרת הפשרה או פסה"ד, הם מוסיפים לסכום הפיצוי את האחוזים שעוה"ד גובה כשכ"ט + מע"מ, כולם או חלקם, תלוי בשלב בו הסתיים התיק בבימ"ש, ולכן למעשה, אתם לא אמורים לשלם ולו שקל אחד אם התביעה נדחית (מלבד הוצאות משרד ומשפט, עליהן נרחיב בהמשך). רק אם התביעה שלכם מסתיימת בקבלת פיצויים, בין אם במסגרת הסכם פשרה או פסק דין של בית המשפט, משולם שכר טרחה.

תביעות רשלנות רפואית נוטות להימשך זמן רב (בממוצע, בין שלוש לשבע שנים) ודורשות עבודה רבה מעורכי הדין, כך שהם ודאי לא רוצים לבצע אף טעות שתפגע בסיכויי ההצלחה. כלומר, ניתן לתבוע גם אם אין לכם משאבים רבים, בידיעה שכך או כך יהיה מי שייאבק לצידכם ועבורכם.

כמה אחוזים יש לשלם במקרה של זכייה?

אין שום חוק או תקנה המגדירים את גובהו של שכר טרחה עורך דין לרשלנות רפואית – אך קיים נוהג לפיו המשרדים הרציניים פועלים. בדרך כלל, שכר טרחת עורך דין לתביעות רשלנות רפואית עומד על 25-30 אחוזים בצרוף מע"מ מגובה הפיצויים שנפסקו בתיק.

במסגרת הטווח הזה, ככל שהמייצג יותר בעל ניסיון ומוניטין חיובי, כך סביר להניח שיגבה אחוז גבוה יותר. עם זאת, חשוב להדגיש שעורך דין כזה גם מגדיל את הסיכוי לזכות בתביעה (ולקבל סכום יותר משמעותי). כלומר, עצם זה שאתם מסכימים מראש לוותר על נתח יותר גדול מהזכייה הפוטנציאלית שלכם, ממש לא אומר שבפועל תקבלו פחות כסף, אולי אפילו יותר.

מהו ההבדל לעומת שיטות גבייה אחרות?

חוסר הבהירות הזה, בנוגע לגובה שכר טרחה עו"ד לרשלנות רפואית, אינו נוכח בסוגי תביעות אחרים. יש תביעות מסוימות אשר החוק מסדיר באופן ברור, כמו תביעות נגד הביטוח הלאומי, עליהן רשאים עורכי הדין לגבות סכומים מוגבלים בתנאים מוגדרים.

הבדל נוסף אליו כדאי לשים לב, הוא הפער בין שכר הטרחה הנהוג במקרי רשלנות רפואית לעומת תביעות הנוגעות בתאונות דרכים.

למרות ששני התחומים נמצאים תחת דיני נזיקין, קיים הבדל ניכר ביניהם: החובה להוכיח רשלנות. בעוד תביעות רשלנות רפואית דורשות חוות דעת של מומחה וראיות נוספות, על מנת להוכיח שאכן היו גורמים שהתרשלו בתפקידם, בתביעות תאונות דרכים (כל עוד יש ביטוח חובה בתוקף) אין שאלה לגבי הזכאות לפיצוי, אלא רק לגבי גובהו ושכ"ט עוה"ד מוסדר בחוק.

מסיבה זו, שכר טרחה עורך דין לרשלנות רפואית בדרך כלל גבוה יותר (25-30 אחוזים, כאמור, לעומת 8עד 13 אחוזים בתאונות דרכים).

מי אמור לשלם את הוצאות המשפט?

כאשר חותמים על הסכם התקשרות עם עורך דין מייצג, קובעים לא רק את אחוז שכר הטרחה אלא גם את תנאי התשלום האחרים.  הוצאות משפט עשויות לכלול תשלום למומחים רפואיים עבור סיוע וניסוח חוות דעת, טיפול במסמכים, שליחויות, עלויות ביורוקרטיות ועוד.

חשוב לדעת שהלקוחות הם אלה שנושאים בהוצאות אלו, אך ניתן לכלול אותן מראש בסכום הנקוב בתביעה, וכך לקבל אותן בחזרה במקרה של זכייה בתיק.

מה עושים במקרה של החלפת עורך דין?

כפי שציינו, תביעות רשלנות רפואית מתנהלות במשך שנים. במהלך תקופה זו, אתם עשויים להחליט לפטר את עורך הדין שלכם ולחתום על ייצוג חדש. לחלופין, יכול להיות שעורך הדין מתפטר או מעביר את הטיפול לעו"ד אחר, מכל סיבה שהיא.

בתרחישים כאלה, מקובל לשלם שכר טרחה מסוים גם לעורך הדין שעזב. אם בסיום התהליך מתקבל פיצוי, מחושב תשלום יחסי בהתאם לשלב בו הייצוג הועבר.

חישוב שכר טרחה עורך דין לרשלנות רפואית – דוגמה

סכום הפיצוי על רשלנות רפואית עשוי להגיע למאות אלפי שקלים ואף למעלה מכך. הוא נקבע על ידי גובה והיקף הנזק שנגרם, אחוזי הנכות, עוגמת נפש, אובדן ימי עבודה וכושר השתכרות, טיפולים, עזרת מד ג', תרופות, נסיעות וכו'.

לדוגמה: בעקבות רשלנות רפואית בניתוח שעברתם, נגרם לכם נזק. אתם פונים לעורך דין המתעסק במקרים דומים, ובעקבות פגישה ראשונית מבינים שיש לכם קייס לתביעה נגד בית החולים בו התקיים הניתוח. לפני שמתחילים לעבוד, חותמים על הסכם התקשרות מסודר מול המייצג/ת שבחרתם, וקובעים שכר טרחה בגובה 25% מסכום הפיצויים שאתם מקווים לקבל.

אחרי תהליך ארוך ומורכב, בתום ארבע שנות המתנה, בית המשפט קובע שאתם זכאים לפיצוי של 400,000 ש"ח ועל כך הוא מוסיף שכ"ט עו"ד 117,000 ש"ח. מתוך הסכום הזה, אתם צריכים לשלם שכר טרחה עו"ד לרשלנות רפואית בגובה 151,222 ש"ח (25% + מע"מ מ- 517,000 ש"ח).

איך בוחרים עורך דין לתביעות רשלנות רפואית?

בתור תובעים במקרי רשלנות רפואית, יש לכם חופש מוחלט בבחירת הייצוג המשפטי שלכם. אתם יכולים לבחון אופציות שונות, לבקש המלצות ולשקול כמה אתם מוכנים לשלם עבור משרד עורכי דין איכותי יותר, שיגדיל את סיכויי ההצלחה שלכם.

בסופו של דבר, אין תחליף לניסיון, וממש לא מומלץ להתפשר על עורך דין רק כי הוא גובה שכר טרחה יחסית נמוך.

השותפות במשרד עורכות דין טירן-פז ושות' עוסקות כבר 30 שנה בתביעות רשלנות רפואית, והמשרד פועל לטובת האינטרסים של המיוצגים והמיוצגות ללא פשרות. צרו קשר לקביעת פגישה ייעוץ ראשונית, ללא התחייבות, כדי שנוכל להכיר אתכם ואת התיק.

שתפו את המאמר
מאמרים אחרונים
תקציר
Picture of טירן-פז ושות'
טירן-פז ושות'

משרד עורכי דין

לייעוץ ללא עלות
לשאלות בווצאפ