תאונת דרכים קשה וחמורה עלולה לגרום לשיתוק עקב פגיעה בעמוד השדרה ואז הנזק יכול להתבטא בכל הגוף או פגיעה באיבר מסוים שגרמה להעדר תפקוד שלו לצמיתות. כל פציעה המלווה שיתוק הינה משנת חיים, ובעלת השפעות פיזיות, נפשיות וכלכליות.
עקב אירוע כזה, יש לבנות את החיים מחדש, באמצעות אסטרטגיות להתמודדות, מערכת תמיכה ופיצוי המתקבל מתביעת חברת הביטוח.
הנה כל מה שחשוב לדעת, על מנת למצות את הזכויות של נפגעי שיתוק ולהתמקד בתהליך השיקום.
אילו תאונות דרכים עלולות לגרום לשיתוק?
שיתוק יכול לנבוע מסוגים שונים של תאונות דרכים, לרבות פגיעה כהולך רגל, התנגשות חזיתית במהירות גבוהה בין כלי רכב, התנגשות T-bone והתהפכות.
לרוב, התנגשויות בין כלי רכב מהוות את הסיכון הגבוה ביותר לפציעות קשות, כולל פגיעה בעמוד השדרה, בשל הכוח האינטנסיבי המופעל על הגוף. גם התהפכות של הרכב היא תרחיש מסוכן במיוחד, שכן הנוסעים יכולים “להיזרק”, ולחוות טראומה קשה בעמוד השדרה.
גורמים לשיתוק בתאונות דרכים
שיתוק בתאונות דרכים נובע בדרך כלל מטראומה קשה לחוט השדרה ולמבנים הפיזיולוגיים שמסביבו. הסיבות העיקריות כוללות:
- פגיעה בחוט השדרה: נזק ישיר לחוט השדרה עלול לפגוע באותות עצביים בין המוח לגוף.
- חוליות שבורות: עצמות שבורות בעמוד השדרה יכולות לדחוס או לנתק את חוט השדרה.
- צליפת שוט: טלטלה פתאומית של הצוואר יכולה לפגוע בעמוד השדרה הצווארי, ובמקרים קיצוניים להוביל לשיתוק.
- פציעות חודרות: חפצים שחודרים לגוף במהלך תאונה עלולים לנתק את עמוד השדרה או לפגוע בו.
סוגים שונים של שיתוק
ישנם מספר סוגים של שיתוק, בהתאם למיקום וחומרת הפגיעה בעמוד השדרה:
- פרפלגיה (Paraplegia): אובדן תנועה ותחושה בפלג הגוף התחתון. השיתוק פוגע בשתי הרגליים ולעיתים בבטן התחתונה.
- קוודריפלגיה (Quadriplegia או Tetraplegia): שיתוק המשפיע על כל ארבעת הגפיים ועל פלג הגוף העליון, ונגרם בדרך כלל מנזק לעמוד השדרה הצווארי.
- מונופלגיה (Monoplegia): שיתוק של איבר בודד, הנובע בדרך כלל מנזק עצבי מקומי (לאו דווקא לעמוד השדרה).
- המיפלגיה (Hemiplegia): שיתוק של צד אחד של הגוף. קשור בדרך כלל לפציעות מוחיות או לשבץ ולא לפציעות בחוט השדרה.
כיצד אפשר למזער את הסיכון לשיתוק?
כדי להפחית את הסיכון לשיתוק מתאונות דרכים, יש לנהוג ולנסוע בהתאם לכל כללי הבטיחות. חגרו תמיד חגורת בטיחות וודאו ששאר הנוכחים ברכב שלכם עושים את אותו הדבר. סעו באחריות על ידי ציות למגבלות המהירות והימנעות מהסחות דעת, כגון שימוש בטלפון נייד.
כמו כן, חשוב לתחזק את הרכב באופן קבוע כדי להבטיח שתכונות הבטיחות פועלות כהלכה. בנוסף, חברו היטב וכראוי כיסאות בטיחות לילדים.
הכי חשוב: הימנעו מנהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים, והישארו ערניים לתנאי הדרך המשתנים ולסכנות אפשריות שעורבות לכם בכביש.
התמודדות עם שיתוק בעקבות תאונת דרכים
התמודדות עם שיתוק כרוכה בשיקום גופני, תמיכה פסיכולוגית והתאמה לשגרה יומיומית חדשה. בדרך כלל, מטופלים עוברים תהליך ארוך של פיזיותרפיה כדי להחזיר לעצמם כמה שיותר ניידות ולשמור על כוח השרירים.
חפשו ייעוץ להתמודדות עם אתגרים רגשיים והצטרפו לקבוצות תמיכה. ישנן גם טכנולוגיות ושינויים בבית שניתן לאמץ כדי לשפר את העצמאות. ישנה חשיבות גבוהה מאוד לפיתוח רשת תמיכה חזקה, שעוזרת להתמודד עם השינוי הכה גדול בחיים.
איך ועל מה סובלים משיתוק יכולים לקבל פיצויים?
אנשים שנפגעו בתאונת דרכים וסובלים משיתוק יכולים לקבל פיצויים בסכומים גבוהים מאוד מחברת הביטוח של הרכב הפוגע וגם הקדמת פיצוי בדרך של תשלום תכוף ואם מדובר בתאונת עבודה גם פיצוי מביטוח לאומי. על מנת לקבל את הפיצוי המשמעותי ביותר חשוב לפנות ליעוץ משפטי מוקדם ככל הניתן. במקרים כאלו ניתן לקבל פיצוי על כל אחד מראשי הנזק כדלקמן:
- הוצאות רפואיות: כיסוי עלויות אשפוז, ניתוחים וטיפולים שוטפים מעבר לאלו שכלולים בסל הבריאות.
- עלויות שיקום: מימון פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וציוד שיקומי (כמו כיסא גלגלים).
- אובדן שכר: פיצוי בגין הפסד הכנסה לעבר ולעתיד עקב אי כושר לעבוד.
- כאב וסבל וקיצור תוחלת חיים: פיצויים על כאב פיזי אובדן הנאות החיים ומצוקה רגשית.
- שינויים בבית: תמיכה כספית במימון השינויים הדרושים להתאמת הדיור לנוכחות של מטפל והנגשת הבית לצרכי הנכה.
- עזרת צד ג’ וסיעוד: כיסוי עלות סיעוד מקצועי, לרבות עובד זר.
- ניידות: הוצאות מוגברות עבור נסיעות וחניה, רכב מיוחד וכיוצ”ב.
סיעוד וניידות במצב של שיתוק: הוצאות כבדות במיוחד
מרבית הסעיפים שציינו לעיל רלבנטיים לכל מי שתובע פיצויים על פגיעה פיזית בתאונת דרכים. עם זאת, חשוב להדגיש שבמקרה של שיתוק, צפוי פיצוי גבוה יחסית – בשל ההשלכות לטווח ארוך.
אנשים משותקים זקוקים לסיעוד (לעיתים באופן קבוע), בין אם מצד חברה מקצועית או קרוב משפחה, או לחלופין במוסד ייעודי. הוצאות הסיעוד גבוהות מאוד, במיוחד אם מדובר בצורך לכל החיים. פיצויים משפטיים, בין אם בעקבות משא ומתן שהוביל להסדר או פסיקה של בית דין, חייבים לקחת בחשבון את העלויות, כולל פגיעה בשכר של קרוב משפחה המוותר על עבודה על מנת לסעוד את המטופל/ת.
בנוסף, עזרי ניידות כגון כסאות גלגלים וכלי רכב נגישים נחוצים לשמירה על רמה מסוימת של עצמאות ואיכות חיים. שינויים בבית, כמו התקנת רמפות, הרחבת פתחים והתאמת חדרי אמבטיה, עלולים גם הם להיות יקרים מאוד.
כל אלה מצטברים לסכומים אדירים, ולכן חשוב לבחור עורך דין מנוסה שיעזור לכם לקבל את מלוא הזכויות שלכם. עורך דין תאונות דרכים עוזר לאסוף ראיות וחוות דעת רפואיות, להתנהל מול הגורמים השונים ולהיאבק על פיצוי צודק והוגן.
כדי לתבוע פיצויים על שיתוק בעקבות תאונת דרכים, פנו למשרד שלנו – טירן-פז ושות’ – ונלווה אתכם לאורך כל הדרך במיומנות, הבנה והרבה מאוד רצון לעזור.
שאלות ותשובות
לתביעת פיצויים, יש לתעד את הפגיעה במסמכים רפואיים מפורטים. הגישו תביעה לחברת הביטוח, התייעצו עם עורך דין נזקי גוף כדי לאסוף ראיות, לנהל משא ומתן ואולי להגיע לבית המשפט כדי לקבל את הפיצוי שמגיע לכם עבור הוצאות רפואיות, אובדן שכר וכאב וסבל.
השלכות ארוכות טווח כוללות אובדן ניידות, כאב כרוני וסיבוכים כמו פצעי לחץ. מבחינה רגשית, הנפגעים עלולים להתמודד עם דיכאון וחרדה. מבחינה כלכלית, טיפול רפואי מתמשך, שיקום, שינויים בבית ומכשירי עזר יכולים להיות יקרים מאוד. עלולות להיות גם השפעות חברתיות, כמו פגיעה במערכות יחסים וצורך בתמיכה מוגברת מהמשפחה והחברים.
בחרו מטפל/ת בעל/ת ניסיון בטיפול בשיתוק, בהתאם לסוג השיתוק שלכם, עם הסמכות מתאימות וביקורות טובות. עבור אשפוז, בקרו במתקנים כדי להעריך את איכות הטיפול והציוד. שקול את היכולת של מטפלים שונים להציע תמיכה רגשית למטופל ולמשפחתו. בקשו המלצות מאנשי מקצוע רפואיים ומשפחות אחרות שמתמודדות עם אירוע דומה.