תאונות עם אופניים חשמליים

כל מה שחשוב לדעת על תאונות עם אופניים חשמליים

השימוש באופניים חשמליים בישראל הוא קונספט חדש יחסית, ועם זאת הוא תפס תאוצה והפך לתופעה נרחבת בתוך שנים בודדות. ניתן להבין זאת – מדובר בפתרון נוח וזול יחסית לתחבורה, בעיקר בתוך העיר – אלא שקיים גם צד שלילי לעובדה שכיום אופניים חשמליים נמצאים בכל מקום.

רוכבי ורוכבות אופניים חשמליים נקלעים לתאונות דרכים, נפצעים ופוצעים הולכי רגל או רוכבים אחרים.

תאונות בהן מעורבים אופניים חשמליים מתרחשות, בדרך כלל, בשל טעויות אנוש. הסיבות האחרות קשורות, במידה רבה, למהירות שבה הכול התרחש. התשתיות התחבורתיות לא לגמרי מוכנות ואפילו חשוב מכך, נדמה שהרגולציה טרם סיימה להתאים את עצמה למצב החדש.

בשל מורכבות העניין, אם הייתם מעורבים בתאונה מסוג זה, אתם ודאי זקוקים להדרכה והכוונה.

כל התשובות לפניכם.

האם תאונת אופניים חשמליים מוגדרת כתאונת דרכים ע"פ חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (פלת"ד)?

כאן מתחילה המורכבות שציינו לעיל. התשובה לשאלה אינה חד משמעית, ולמעשה תלויה בשאלה האם היו מעורבים אחרים בתאונה והאם אחד מהם היה רכב ממונע ע"פ הגדרתו בחוק הנ"ל. אם מלבד האופניים החשמליים היה בתאונה גם רכב ממונע, אז זו אכן תאונת דרכים בעיני החוק. אם במקום רכב היו שם הולכי רגל, רוכבי אופניים חשמליים או רגילים – התשובה היא לא.
מבולבלים? נסביר. חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי תאונת דרכים היא כל מקרה שבו נגרם נזק (לרכוש או לבני אדם) בעקבות מעורבות של כלי רכב ממונע.

אופניים חשמליים, נכון לכתיבת שורות אלה (מרץ 2024), אינם מוגדרים בתור כלי רכב ממונעים. זאת עקב פסיקה (למען האמת, מספר פסיקות) של בית המשפט העליון.

בין אם זה הגיוני או לא, זו המציאות כרגע. המשמעות היא שמקרים שונים נידונים ונשפטים אחרת לחלוטין, ושאת המונח "תאונת אופניים חשמליים" יש להפריד למספר תרחישים אפשריים.

תרחישים שונים של תאונות עם אופניים חשמליים

תאונה עם רכב מנועי – בין אם זה רכב פרטי, אופנוע או משאית, ברגע שאחד (לפחות) מהצדדים בתאונה הוא רכב מנועי, זו תאונת דרכים.
תאונה עם הולך רגל – כאמור, זו אינה תאונת דרכים ולכן לא ניתן לקבל פיצויים במסגרת החוק לנפגעי תאונות דרכים (חוק הפלת"ד). עם זאת, ישנה אפשרות נוספת כפי שנרחיב בהמשך.
תאונה עצמית – רוכבי אופניים חשמליים עלולים להיפצע גם בתאונות בהן אין מעורבות של צדדים נוספים, אין המדובר בתאונת דרכים.
תאונה בדרך לעבודה או בחזרה – עשויה להיחשב כתאונת עבודה גם אם לא מדובר בתאונת דרכים כי לא היה מעורב רכב ממונע.
תאונת פגע וברח – כאשר הבורח/ת יכול להיות בעל/ת רכב ממונע שפגע ברוכב/ת אופניים חשמליים

תאונת עם אופניים חשמליים – את מי ניתן לתבוע?

בכל אחד מהתרחישים שהזכרנו, חשוב לדעת מי הגורם (או הגורמים) אותו אתם יכולים לתבוע בכדי לקבל פיצויים על הנזקים ועל עוגמת הנפש שנגרמו לכם, אם בכלל:

נפצעתם כרוכבי אופניים חשמליים בתאונה בה נפגעתם מרכב ממונע

במקרה כזה, אתם פועלים בדיוק כמו הולכי רגל שנדרסו: תובעים את חברת ביטוח החובה של הרכב הפוגע. במסגרת חוק הפלת"ד, אתם לא נדרשים להוכיח אשמת או רשלנות מצד נהג/ת הרכב. כך או כך, אתם זכאים לפיצוי על נזקי הגוף שנגרמו לכם בגין הפציעה לרבות כאב וסבל, הפסד השתכרות וכו'.

עם זאת, חשוב לציין שאתם חשופים לתביעה נגדית. אם התאונה נגרמה בגלל שרכבתם בניגוד לחוק, ובה נגרם נזק פיזי לנהג/ת ו/או לרכב, ניתן לתבוע מכם פיצויים בתביעה אישית.

נפצעתם כהולכי רגל בתאונה עם אופניים חשמליים

למרבה הצער, אתם לא מוגנים תחת החוק לנפגעי תאונות דרכים ולכן צריכים להוכיח רשלנות של הרוכב/ת שפגע/ה בכם. את התביעה אתם מגישים גם לחברת הביטוח (אם האופניים מבוטחים בביטוח צד ג') או רק באופן אישי נגד הפוגע. למעשה, התרחיש הזו הוא שבגינו רוכבי אופניים חשמליים צריכים להשקיע בביטוח, אחרת הם עלולים למצוא את עצמם מתמודדים עם תביעה אישית בסיומה יצטרכו לשלם הרבה כסף.

נפצעתם כרוכבי אופניים חשמליים ללא מעורבות אנשים/כלים כלשהם

תאונה כזו יכולה להתרחש בשל בור או מפגע אחר בכביש – ואז ניתן לשקול תביעה כנגד הרשות המקומית – או בעקבות כשל באופניים – או אז תביעה כנגד היצרן הינה אפשרית. אם אין סיבה מסוג זה שגרמה לתאונה לא ניתן להגיש תביעה ואין ממי לגבות פיצוי כאשר לעיתים נתן לקבל תקבולים מביטוח לאומי נכות כללית וכו'.

נפצעתם בתאונת אופניים חשמליים בדרך אל או בחזרה מהעבודה

אם התאונה התרחשה כאשר נסעתם או הלכתם לעבודה, הייתם בדרככם מהעבודה הביתה ואופניים חשמליים פגעו בכם או במהלך נסיעה (או הליכה) במסגרת העבודה – תוכלו לתבוע את הביטוח הלאומי ולקבל פיצויים ותוכרו כנפגעי תאונת עבודה.
זאת בנוסף לתביעה מול הפוגע/ת.

נפצעתם בתאונת אופניים חשמליים והאחראי/ת ברח/ה
כאשר מדובר בתאונת פגע וברח קיימים שוב שני תתי-תרחישים:

תאונת דרכים – כאשר רכב ממונע פוגע-בורח, לא חייבים לאתר אותו בכדי לקבל פיצויים. אפשר לתבוע את "קרנית", וכך גם במקרה בו הרכב הפוגע לא היה מבוטח ואין חברת ביטוח לתבוע.
תאונה ללא רכב ממונע – כאשר הפוגע-בורח הוא רוכב/ת אופניים חשמליים, הנפגעים נמצאים בתסבוכת יותר רצינית. הם לא זכאים לפיצויים מ"קרנית", והאפשרות היחידה שלהם היא לאתר את הפוגע/ת ולתבוע אותו.

מה גובה הפיצוי שאפשר לקבל בעקבות תאונת אופניים חשמליים?

פיצויים בתיקי תאונות דרכים מחושבים מעט אחרת לעומת פיצויים בתיקי נזיקין אחרים, לרבות תביעות אישיות על נזקי גוף, כך שהסכומים יכולים להשתנות.

כך או כך, בכל התרחישים שהזכרנו גובה הפיצויים תלוי באותם הגורמים: מידת הנזק, פגיעה ביכולת ההשתכרות (באופן זמני או קבוע), הוצאות רפואיות, נזק נפשי, אורך השיקום, סבל.

מה מומלץ לעשות אם חוויתם תאונה עם אופניים חשמליים היום או לאחרונה?

כמו אחרי כל תאונה, הדבר הראשון והכי חשוב שעליכם לעשות הוא לפנות לטיפול רפואי באופן מיידי בין אם מדובר בפגיעות קשות ובין אם מדובר בפגיעות קלות וזאת על מנת לבצע בדיקות מקיפות לאבחון נזקים שאולי אינם גלויים או ברורים. חשוב שיתועד בתיק הרפואי שהתאונה ארעה עם אופניים חשמליים או כהולך רגל ואם היה רכב ממונע מעורב, עליכם לציין זאת בתיאור הנסיבות שהביאו לטיפול הרפואי לרבות אם זה קרה בדרך אל או חזרה או תוך כדי עבודה.

זו פעולה חיונית לבריאות שלכם, והיא עשויה לסייע גם במאמץ המשפטי. ככל שהנזק הפיזי שלכם יהיה יותר מתועד, כך יהיה לכם קל יותר להוכיח קשר סיבתי בינו לבין התאונה.

בכלל, תיעוד הוא גורם משמעותי לאחר תאונה עם אופניים חשמליים, בעיקר אם זו אינה תאונת דרכים ותצטרכו להוכיח אשמה כדי לקבל פיצויים. כדאי לתעד את הנזקים, את סביבת התאונה והכלים המעורבים באמצעות תמונות וסרטונים, לאסוף עדויות וכו'. אם הפוגע נעלם חשוב לעשות כל מאמץ לאתרו לרבות לרשום שמות של עדים לתאונה וטלפונים שלהם.

פעלתם בצורה מסודרת מבחינת טיפול ותיעוד? השלב הבא הוא לפנות לעורך דין המתמחה בדיני נזיקין.

כיצד יכול לסייע לכם עורך דין המטפל בתאונות עם אופניים חשמליים?

עורך דין עם ניסיון הוא נכס בהתמודדות עם כל תאונה, וככל שהמורכבות עולה הוא הכרחי יותר. עורכי דין עוזרים לכם להבין אם יש לכם תיק, את מי אתם יכולים וכדאי לכם לקבוע וכיצד לבסס ראיות (במקרה הצורך) ולקבל מה שמגיע לכם.

הם מלווים אתכם כל הדרך, מייצגים אתכם בדיונים מחוץ ובין כותלי בית המשפט ובביטוח לאומי, ומציעים את המומחיות הדרושה כדי להגדיל את הפיצויים ככל האפשר.

פנו עוד היום למשרד עורכות הדין טירן-פז לשיחת ייעוץ ראשונית.

שאלות ותשובות

במקרה כזה, ניתן לתבוע בנוסף לחברת הביטוח את רוכב/ת האופניים החשמליים או "קרנית" גם את המוסד לביטוח לאומי, בשביל לקבל מעמד של נפגעי תאונת עבודה.

תאונות עם אופניים חשמליים מתרחשות במעורבות של הולכי רגל, כלי רכב ממונעים, אופניים חשמליים אחרים (או קורקינטים) או ללא מעורבות של צדדים נוספים. כמו כן, תאונות אלה עשויות להיות תאונות עבודה או תאונות פגע וברח.

הפיצוי נקבע על ידי גורמים שונים, כגון היקף הנזק וההוצאות שנגרמו בעקבות התאונה. כל מקרה נבחן ונשפט לגופו, וגובה הפיצוי תלוי גם בשאלה האם נותרה נכות לצמיתות או לא.

שתפו את המאמר
מאמרים אחרונים
תקציר
Picture of טירן-פז ושות'
טירן-פז ושות'

משרד עורכי דין

לייעוץ ללא עלות
לשאלות בווצאפ