תאונת עבודה בדרך לעבודה

איך יודעים אם תאונה מחוץ לעבודה נחשבת לתאונת עבודה? כמה פיצויים אפשר לקבל? אילו צעדים ראשונים מומלצים לאחר תאונה? המדריך המלא

עצם העובדה שתאונה התרחשה מחוץ לכותלי המשרד, המפעל, החנות או כל מקום עבודה אחר – לא בהכרח אומר שזו אינה תאונת עבודה. על מנת למצות עד תום את הזכויות שלכם, עליכם להבין כיצד החוק מתייחס לנושא של תאונות בדרך לעבודה.

תאונת עבודה בדרך לעבודה

מה היא תאונת עבודה מחוץ לעבודה?

הסוג הנפוץ ביותר של תאונת עבודה בדרך לעבודה הוא תאונת דרכים – בין אם כנהגים, הולכי רגל או נוסעים בתחבורה ציבורית. עם זאת, גם נפילה בדרך לעבודה עשויה להיות מוכרת בתור תאונת עבודה, וכן מקרים יותר נדירים, כמו למשל פגיעה מנפילה של חפץ כבד.

אם אתם גרים בבית פרטי "הדרך לעבודה" מתחילה ברגע שאתם יוצאים מהשטח המגודר שלכם. לעומת זאת, אם אתם גרים בבניין דירות, החוק מכיר כבר בחדר המדרגות כחלק מהדרך לעבודה.

לכאורה, זה אומר שכל תאונה שמתרחשת מאותו שלב ועד להגעה שלכם לעבודה (או חזרה) היא תאונת עבודה, אבל כמובן שהמציאות פחות פשוטה מכך.

מתי תאונת דרכים בדרך לעבודה נחשבת לתאונת עבודה?

בתביעה לקבלת פיצויים בשל תאונת דרכים בדרך לעבודה, המוסד לביטוח לאומי בוחן את המסלול שבו נסעתם או הלכתם. כל עוד מדובר בדרך הליכה הרגילה שלכם, אשר לא כוללת סטייה מהותית, תוכרו כנפגעי תאונת עבודה.

כפי שאתם יכולים לנחש, הגדרת "דרך רגילה" עשויה להיות מורכבת. קודם כל, ייתכן וישנם כמה מסלולים הגיוניים להגעה לעבודה או חזרה הביתה, כאשר הבחירה שלכם משתנה בהתאם לפקקים ותנאי דרך אחרים, בדרך כלל במטרה להגיע כמה שיותר מהר.

שנית, פעמים רבות אתם משלבים את הדרך לעבודה עם פעולות נוספות, כמו פיזור (או איסוף) ילדים במסגרות, קניות, דואר וכו'.

כל מקרה נבחן לגופו. אם תאונת דרכים מתרחשת במהלך פעולה שאינה רלבנטית לעבודה, אך מדובר בפעולה סבירה שלא הייתה כרוכה בסטייה משמעותית מהדרך, היא בהחלט עשויה להיחשב כתאונת עבודה.

חשוב לציין: מלבד הדרך לעבודה והביתה, יש עוד תאונות דרכים שעשויות להיות תאונות עבודה – בדרך אל ומפגישה עסקית שקשורה לעבודה, הפסקת אוכל או התרעננות. כמובן שזו תאונת עבודה אם קרתה בעת שליחות לטובת המעסיק, או בדרך ממקום עבודה אחד לאחר.

מה החוק קובע לגבי פיצויים?

אם נקבע שהתאונה התרחשה בדרך הרגילה לעבודה, השלב הראשון הוא קבלת דמי פגיעה, אשר מבוססים על השכר החודשי שלכם וזאת למשך מקסימום 91 הימים הראשונים לאחר התאונה. גובה הפיצוי: 70% מהשכר הממוצע שלכם בשלושת חודשי העבודה האחרונים.

אם לאחר שלושה חודשים הפגיעה בשל התאונה עדיין מונעת מכם לעבוד, השלב הבא הוא תביעת נכות מעבודה. במקרים כאלה, גובה הפיצוי תלוי לא רק בהכנסה שלכם, אלא גם בהיקף וטווח (זמני או קבוע) הנזק:

  • 8 אחוזי נכות ומטה – לא מקבלים פיצוי נוסף (מעבר לדמי הפגיעה).
  • 9-19 אחוזי נכות – מקבלים פיצוי חד פעמי, שמבוסס על נוסחה שקבועה בתקנות.
  • 20 אחוזי נכות או יותר – מקבלים קצבת נכות, שגובהה תלוי בשיעור הנכות שנקבע, ובטווח הזמן שנקבע לנכות, לגבי נכות קבועה- לכל החיים.

מה מומלץ לעשות אחרי נפילה או תאונת דרכים בדרך לעבודה?

אם לא נפגעתם באופן חמור, אתם מסוגלים לתפקד ולא מפנים אתכם לטיפול חירום, נקטו בצעדים הבאים:

  • תיעוד קפדני – צלמו את כל הגורמים לתאונה, בין אם זה רכב שהתנגש ברכב שלכם או מדרכה שבורה שגרמה לכם ליפול, ואת הפציעות שנגרמו לכם; אספו עדויות מעדים (אם יש כאלה) וקחו מהם פרטים (שם ומספר טלפון).
  • טיפול רפואי – גם אם נדמה לכם שלא נפגעתם באופן חמור, אל תידחו את קבלת הטיפול. זה לא רק צעד אחראי למען הבריאות שלכם, כי ייתכן שאתם טועים לגבי חומרת המצב. פנייה מוקדמת תסייע לכם, בהמשך, להוכיח כי הנזק שנגרם לכם הוא כתוצאה מהתאונה הזו. אם לא תפנו לטיפול, וכעבור כמה ימים או שבועות תאבדו את כושר העבודה שלכם, תתקשו להסביר את הקשר בין הדברים.
  • דיווח למעסיק – בדרך לקבלת הטיפול, או בהקדם האפשרי, הודיעו לגורם אחראי במקום העבודה שלכם כי הייתם מעורבים בתאונת עבודה בדרך לעבודה.
  • פנייה לעורך דין – לא כדאי להתמודד לבד עם המורכבות של תביעות תאונות עבודה מחוץ לעבודה. עורך דין מנוסה יסייע לכם להוכיח קשר סיבתי בין התאונה לנזק, יסביר לכם את מי אתם יכולים לתבוע מלבד הביטוח הלאומי וייצג אתכם בדיוני הועדה הרפואית, אם יידרשו לקבלת הפיצוי שמגיע לכם.

איך משיגים את כל הזכויות שמגיעות לכם?

משרד עורכות הדין טירן-פז ושות' מנוסה מאוד במיצוי זכויות עבור נפגעי תאונות דרכים, לרבות נפגעים מתאונות עבודה בדרך לעבודה. צרו איתנו קשר לקבלת ייעוץ מקצועי, ליווי מסור והתוצאות הטובות ביותר.

שאלות ותשובות

גובה הפיצויים תלוי בהיקף הנזק, אחוזי הנכות שנקבעו ורמת השכר שלכם, בתור שכירים או עצמאים.

תביעות לביטוח הלאומי ניתן להגיש לביטוח לאומי תוך 24 חודשים מהתרחשות התאונה. תביעות כנגד חברות ביטוח בגין תאונות דרכים, ניתן להגיש עד 7 שנים מאירוע התאונה

אתם יכולים להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי. אם תאונת העבודה היא גם תאונת דרכים, ניתן לתבוע גם את חברת הביטוח של הרכב הפוגע או את חברת הביטוח שבטחה בביטוח חובה את הרכב שנהגתם בו, בהתאם לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים. לעיתים קיימות אפשרויות תביעה כנגד גורמים נוספים, אם קיים ביטוח פרטי רלבנטי (תאונות אישיות, אובדן כושר עבודה וכו') ו/או אם היה גורם שרשלנותו גרמה לתאונה, למשל המעסיק.

שתפו את המאמר
מאמרים אחרונים
תקציר
Picture of טירן-פז ושות'
טירן-פז ושות'

משרד עורכי דין

לייעוץ ללא עלות
לשאלות בווצאפ