תביעת ביטוח חובה
ביטוח החובה לכלי הרכב שלכם הוא אחד הביטוחים החשובים ביותר בכל הקשור לתאונות דרכים בישראל. למעשה, כפי שאתם יודעים, כל בעל ובעלת כלי רכב מנועי חייבים להחזיק פוליסת ביטוח חובה תקפה, פוליסה אשר תפקידה לוודא שכל הנפגעים בתאונת הדרכים יזכו לפיצוי כספי על נזקי הגוף והנפש שנגרמו להם.
חשוב להבין שכל תאונת דרכים ברכב מנועי שגרמה לנזק גוף מחייבת הפעלת פוליסת ביטוח החובה של הרכבים המעורבים בתאונה. מומלץ לפנות לעורך דין מיד לאחר האירוע של תאונת הדרכים אם נגרם לכם נזק גוף בין אם אתם הייתם הנהג או הנוסע או הולך הרגל שנפגע וגם אם מדובר בתאונה עצמית שנגרמה לכם על ידיכם, על מנת שביטוח החובה שלכם או של האחר יפצה אתכם עבור הנזק שארע. פניה ישירה לחברת הביטוח שלכם ללא ייצוג משפטי בד”כ תביא לפיצוי בחסר.
אם המעורבות שלכם בתאונה לא גרמה לכם לנזק גוף אין צורך בפניה לעורך דין יש רק להודיע לחברת הביטוח שלכם שבטחה אתכם בביטוח חובה שארעה תאונה והיא כבר תייצג אתכם בהליך התביעה של צד ג’.
אם למשל היו מעורבים שני כלי רכב בתאונת הדרכים, בכל רכב היה נהג ונוסע שנפגעו בגופם ובנוסף רכב ב’ גם פגע בהולך רגל או ברוכב אופניים שנפגע בגופו, עולה השאלה נגד מי תוגשנה התביעות? במצב בו קיים ביטוח חובה תקף, הנהג והנוסע ברכב א’ יפנו לחברת הביטוח שביטחה את רכב א’ בביטוח חובה, הנהג והנוסע ברכב ב’ יפנו לחברת הביטוח שבטחה בביטוח חובה את רכב ב’ וההולך רגל או רוכב האופניים יגיש את התביעה נגד ביטוח החובה של רכב ב’ שפגע בו. כאמור אם נפגעתם בגופכם בתאונה מומלץ
לעשות כבר את הפניה הראשונה באמצעות עורך דין העוסק בתאונות דרכים שייצג אתכם מול חברת ביטוח החובה הרלבנטית, כן גם מול חברת הביטוח שלכם.
מה מכסה הפוליסה של ביטוח החובה?
ביטוח חובה מכסה אך ורק נזקים בריאותיים (גוף ונפש) הנגרמים לאנשים בעקבות מעורבות בתאונות דרכים. ביטוח החובה אינו מכסה נזקים לרכוש – כלי רכב, חפצים אישיים, תמרורים, מעקות וכו’. על מנת לקבל פיצויים עבור תיקונים ברכב או אובדן רכוש בתאונה, יש לתבוע את פוליסת ביטוח המקיף שלכם או ביטוח צד ג’ של הרכב הפוגע. יתרה מכך, הליך התביעה שונה לחלוטין בין ביטוח חובה לבין הסוגים האחרים של ביטוח רכב.
באילו מקרים תובעים את ביטוח החובה?
בכל מקרה של פגיעה עם נזק גוף בתאונת דרכים, תובעים את חברת הביטוח שמכסה בביטוח חובה את הרכב המעורב בתאונה שבו הייתם או ממנו נפגעתם במהלך התאונה, כאמור לעיל. אלה התרחישים הנפוצים:
● תאונה בין כלי רכב
● תאונה עצמית ללא מעורבים נוספים
● תאונה בין כלי רכב להולך/י רגל או רוכבי אופניים או קורקינט
● תאונה עם מעורבות רכב ציבורי
איך פועלים להגשת תביעה לאחר תאונת דרכים בגין נזקי גוף?
יש לפעול, בהתאם לאופי המעורבות שלכם בתאונה:
● נפגעתם בתאונת דרכים והייתם הנהג – פנו לעורך דין על מנת שייצג אתכם אל מול חברת הביטוח שבה רכשתם ביטוח החובה. הצטיידו מראש בפרטים החשובים שתצטרכו למסור כמו שם הנהג/ת הפוגע, נסיבות התאונה, פרטי המעורבים הנוספים בתאונה וחברות הביטוח שלהם, תמונות וסרטונים של זירת האירוע ושל הנזקים.
● נפגעתם בתאונת דרכים והייתם הנוסע או הולך הרגל או רוכב אופנים/קורקינט – פנו לעורך דין על מנת שייצג אתכם מול חברת הביטוח חובה של הרכב בו נסעתם במידה והייתם נוסע או שפגע בכם כהולך רגל או כרוכב אופנים/קורקינט. אם אין ביטוח חובה בתוקף לנהג/ת הפוגע/ת או לרכב בו נסעתם כנוסעים, התביעה תהיה מול “קרנית”, קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים אשר לפצות נפגעים שאין להם כתובת אחרת.
● אתם נהג המעורב בתאונת דרכים עם נזקי גוף לאחרים אך לא נגרם לכם נזק גוף – בתרחיש הזה תצטרכו לפנות לחברה שביטחה אתכם בביטוח חובה ולהעביר את אותם הפרטים, בתוספת של צילום רישיון הנהיגה שלכם ורישיון הרכב בו נהגתם והחברה תדאג לכם לייצוג משפטי בתביעה שתוגש נגדכם ע”י המעורבים שנפגעו בגופם.
מה עושים כאשר שאלת האשמה פתוחה?
מטרתו העיקרית של חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, היא לוודא שכל אדם שנפצע בתאונת דרכים יוכל לקבל פיצוי על נזקי הגוף והנפש והחזר הוצאות לפי המקובל. מתוקף כך, שאלת האשמה אינה רלוונטית לשאלה האם תקבלו פיצויים או לא. אתם תפוצו בין אם אתם אשמים בתאונה ובין אם לאו ככל שהיה לכם ביטוח חובה בתוקף או ע”י קרנית. כדאי שתדעו כי תביעה של ביטוח החובה שלכם איננה מכבידה על הרקורד הביטוחי שלכם ואיננה כרוכה בהגדלת הפרמיה, בשונה מתביעה כנגד הביטוח המקיף וצד ג’.
בכל מקרה, אם בזירת התאונה מתעוררת מחלוקת לגבי זהות האשם/ה חשוב מאוד לתעד היטב את הזירה ואת ההתרחשות שהובילה לתאונה (בדיעבד, מן הסתם) וחשוב לא להודות באחריות כלפי המעורבים האחרים.
מיד לאחר התאונה, עשו מאמצים כדי:
● לאסוף את כל הפרטים.
● לכתוב תיאור מדויק של האירוע.
● לרשום פרטים שעשויים להיות רלוונטיים כמו תנאי דרך, תאורה ותנועה של רכבים אחרים, שלא היו מעורבים ישירות בתאונה.
● לקחת עדויות מהסובבים שראו מה קרה כולל שם וטלפון על מנת שניתן יהיה להשיגם במקרה הצורך למתן עדות.
● לצלם תמונות וסרטונים שמגבים את הטענות שלכם.
● לדווח על התאונה למשטרה ולקבל אישור בדבר הגשת דווח. אם יש לכם חשש שהייתם אשמים בתאונה, למשל חציתם צומת באור אדום, מומלץ להתייעץ עם עו”ד המומחה בייצוג בתביעות תעבורה, למקרה שיוגש נגדכם כתב אישום על המעורבות בתאונה בטרם הפניה למשטרה.
כאשר מספר כלי רכב מעורבים באירוע, חברות הביטוח של שני הצדדים הן אלה שצריכות להכריע מי האחראי לתשלום בגין נזקי הגוף שנובעים מתאונת הדרכים. בסופו של דבר, אחד מהמעורבים יוכר כגורם לאירוע וחברת הביטוח שלו תשא בכיסוי הביטוחי כלפי חברת ביטוח החובה הנוספת המעורבת באירוע. לפעמים, החברות לא מצליחות להגיע להסכמה ופונות לערכאות משפטיות אחת מול השניה.
על פי מה נקבע גובה הפיצויים בתביעה בגין תאונת דרכים ע”פ פוליסת ביטוח חובה?
בפיצוי בגין נזק גוף מתחשבים בראשי נזק שונים בקביעת סכום הפיצויים, ובין השאר:
● פגיעה פיזית ונפשית – אחוזי נכות, כאב וסבל קיצור תוחלת חיים.
● אובדן הכנסות לעבר ולעתיד: מדובר על פיצוי עבור הפסדי ההשתכרות שנגרמו וייגרמו לכם עקב התאונה.
● הוצאות רפואית: פיצוי עבור ההוצאות שאינן משולמות ע”י קופות החולים שתידרשו להוציא ו/או שהוצאתם עקב התאונה.
● סיוע של צד ג’ – החזר על הוצאות עזרה סיעודית ע”י מטפל או מצד בני משפחה.
● התאמת דיור – החזר על הוצאות התאמות בסביבת המגורים לעבר ותשלום להוצאות התאמת דיור עתידי.
● ניידות- תשלום עובר הוצאות מוגברות עבור נסיעה וחניה, מוניות רכב מותאם לנכים וכו’ לעבר ולעתיד.
לצד תביעת ביטוח חובה – מה לגבי פיצויים על נזקים לרכב?
עד כה, כיסינו את כל מה שחשוב לדעת כדי להגיש תביעת ביטוח חובה לאחר תאונה ולקבל פיצויים על נזקים גופניים ופיזיים. אלה הפיצויים הכי קריטיים, מכיוון שהדבר החשוב ביותר הוא לדאוג לבריאות שלכם ולוודא שאתם זוכים לטיפול ולשיקום הטובים ביותר עבור הפציעות שלכם. עם זאת, זה לא אומר שאתם צריכים להזניח את מסלול הפיצויים השני בעקבות תאונת דרכים: פיצויים על נזקי רכוש.
לכן, בזמן שאתם מנהלים תביעת ביטוח חובה על נזקי גוף נסו גם לקבל החזר ביטוח מקיף לאחר תאונה (כמובן, אם יש לכם ביטוח מקיף). עליכם לתבוע את חברת הביטוח שאחראית על הפוליסה, ובהתאם לכיסויים שנקבעו בה ולנסיבות התאונה, תוכלו לקבל סכום נאה שיסייע לכם להתמודד עם ההוצאות. תובעים אתכם על נזקים לרכב אחר? במצב כזה, מפעילים את הכיסוי “צד ג'”, בין אם כחלק מהביטוח המקיף או כפוליסה ספציפית למטרה זו.
זקוקים לעזרה בהגשת תביעה? נתקלתם במחלוקת שמעכבת את קבלת הפיצויים? חברת הביטוח הציעה לכם סכום לא מספק? בכל שלב של תביעת ביטוח חובה לאחר תאונה, אתם יכולים לפנות למשרד עורכי הדין טירן-פז ושות’. משרדנו מתמחה בתיקי תאונות דרכים ומנוסה מאוד בהתנהלות מול חברות הביטוח, ייצוג משפטי בתאונות דרכים קלות, בינוניות חמורות ומורכבות, ניהול קשר עם מומחים רפואיים והשגת הפיצוי המקסימלי המגיע לכם בגין נזק הגוף שנגרמו לכם.
שאלות ותשובות על תביעת ביטוח חובה לאחר תאונת דרכים עם נזקי גוף
מתי אחרי תאונת הדרכים תובעים את ביטוח החובה?
עיתוי התביעה תלוי באופי הנזק הגופני והנפשי. כדאי לפנות לייצוג משפטי כמה יותר מהר ובסמוך לתאונה. עורך הדין שמייצג אתכם יפעל בהתאם למצב ינהל מו”מ מול חברת הביטוח או יגיש תביעה לבית המשפט.
מהי תאונת דרכים לפי פוליסת ביטוח החובה?
הגדרה של תאונת דרכים אינה נקבעת בפוליסה (ביטוח חובה זהה תמיד), אלא בחוק, אשר לוקח בחשבון כל אירוע בו נגרם נזק גוף לאדם אחד או יותר, בעקבות מעורבות של כלי רכב ממונע.
באופן עקרוני, אם נפגעתם בתאונת דרכים – מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין שמנוסה בתחום תאונות הדרכים. גם אם נדמה לכם שמבחינת נזק גוף “יצאתם בזול”, קחו בחשבון שלפעמים השפעות של תאונה מתגלות רק לאחר זמן מה. כך או כך, כדי להימנע מטעויות ולקבל על מה שמגיע לכם, כדאי להתייעץ עם עורך דין בעל ניסיון עשיר ולא להזדרז לסיים את התביעה ישירות מול חברת ביטוח החובה. חשוב לדעת, ששכר הטרחה של עורך הדין שמייצג אתכם משולם באחוזים בסיום התביעה, האחוזים קבועים בחוק (8% אם נוהל מו”מ ללא הגשת תביעה, 11% אם הוגשה תביעה ולא ניתן פס”ד, 13% אם הוגשה תביעה וניתן פס”ד והכל בצרוף מע”מ) וחברות הביטוח נושאות בתשלום אחוזים אלו. כלומר, חברת הביטוח שבטחה בביטוח חובה מוסיפה לסכום הפיצוי את האחוזים של עורך הדין ע”פ אחוזי שכר הטרחה.