תביעות תאונות דרכים

איך מקבלים פיצויים על נזקי גוף בתאונת דרכים? האם חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מגדיר התיישנות? מה חשוב לדעת על הגשת תביעה? כל התשובות לשאלות הכי חשובות

למרות מאמצים רבים – של נהגים להיות זהירים יותר, של יצרניות הרכבים לשלב אמצעי בטיחות מתקדמים יותר ושל מדינות להפוך את הדרכים ליותר בטוחות עבור נהגים והולכי רגל – בישראל ובעולם כולו עדיין מתמודדים עם מקרים רבים של תאונות דרכים.

אם אתם או אדם יקר לכם הייתם מעורבים בתאונת דרכים, חשוב לדעת מה האפשרויות שלכם. בעקבות הגשת תביעה תאונת דרכים אתם עשויים להפיק פיצויים, אבל איך מקבלים אותם ובכמה כסף מדובר?

במאמר זה נרחיב לגבי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים והמשמעויות שלו, אך ראשית, גם אם נדמה לכם שהתשובה ברורה: מהי בכלל תאונת דרכים?

כיצד מוגדרת תאונת דרכים?

לא מעט אנשים מוותרים על זכויותיהם לקבלת פיצויים לאחר תאונת דרכים. בין הסיבות לכך, ניתן למנות את העובדה שהם לא תמיד מודעים לכך שמה שחוו נחשב בתור מעורבות בתאונה.

למען הסר כל ספק, עליכם להבין שכל אירוע בו אדם ניזוק בשל מעורבות עם כלי ממונע הוא תאונת דרכים. כלי ממונע עשוי להיות רכב פרטי, אוטובוס, רכב דו גלגלי (לא כולל אופניים חשמליים), טרקטור, מלגזה וכו'.

נזקי גוף בתאונת דרכים עלולים להיגרם לנהגים או לשוהים אחרים ברכב/ים, וכן להולכי רגל בסביבת הרכב. נזקים אינם נגרמים רק כתוצאה מנהיגה או הליכה, אלא לעיתים גם בכניסה או יציאה מרכב, פגיעת רכב חונה (לרבות במקום אסור), טיפול ברכב (אפילו אם הוא לא מונע), התפוצצות או התלקחות של הרכב ועוד.

ההגדרה המדויקת רשומה במסגרת חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים. בנוסף, אותו סעיף (הראשון) של החוק כולל התייחסות למצבים שאינם נחשבים כתאונה: "מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם, והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השימוש ברכב המנועי".

אמנם יש חריגות ובית המשפט הוא זה שקובע האם מדובר בתאונת דרכים, אך מומלץ להניח שכן כל עוד לא הוכרע אחרת, שכן ברוב המכריע של המקרים אכן מדובר בתאונת דרכים עליה ניתן ורצוי לקבל פיצויים הולמים.

אילו נזקי גוף בתאונת דרכים מוכרים במסגרת החוק?

רשימת הנזקים שמזכה בפיצויים בעקבות תאונות דרכים, על פי החוק:

  • מוות
  • מחלה שנגרמת בשל התאונה
  • פגיעה או ליקוי גופני עקב התאונה
  • פגיעה או ליקוי שכלי עקב התאונה
  • פגיעה בהתקן ניידות (כיסא גלגלים, פרוטזה וכו').

מהו חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים?

אחרי שכבר הזכרנו אותו מספר פעמים, אתם ודאי מבינים כמה החוק הזה חשוב ומכריע. חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מגדיר עבור כלל הגורמים (תובעים, נתבעים, עורכי דין ובתי משפט) לא רק מה היא תאונה ומתי קיימת זכאות לפיצויים, אלא הרבה מעבר לכך.

מטרת החוק להקל על מעורבים בתאונות דרכים להשיג את הפיצויים שמגיעים להם, בין אם אלה הנפגעים עצמם או בני/ות משפחה שתובעים בשמם.

העיקרון המרכזי בחוק הוא 'אחריות מוחלטת'. לעקרון זה משמעות מכרעת, שכן הוא קובע זכאות לכל נפגע ונפגעת בתאונות דרכים, ללא קשר לשאלה מי אשם בגרימת המקרה. זה אומר שגם אם אתם אחראים לתאונת הדרכים, מגיעים לכם פיצויים על נזקי גוף.

למעט מקרים שהחוק מחריג (נרחיב בהמשך), כל נזק גורר פיצויים (בדרך כלל מחברות ביטוח של הרכב) ובית המשפט רק צריך להכריע בנוגע לגובה הפיצוי.

מרכיב עיקרי נוסף בחוק: הקמת 'קרנית' – קרן ציבורית אותה ניתן לתבוע לפיצויים במקרה בו אין חברה מבטחת שניתן לתבוע (בשל היעדר ביטוח חובה) או אי ידיעת זהותה (למשל, בתאונות פגע וברח).

איך מקבלים פיצויים לאחר תאונת דרכים?

לאחר תאונת דרכים, יש מספר צעדים בהם חשוב לנקוט באופן מיידי:

  • תיעוד מקיף – החלפת פרטי כל המעורבים, כולל פרטים אישיים, פרטי רכבים, פרטי ביטוח ועדויות. יש לצלם נזקי גוף ונזקים פיזיים.
  • פנייה לטיפול – חשוב מאוד לפנות לטיפול גם אם אתם לא חשים פגיעה או שמים לב לנזק בטווח המיידי. נזקי גוף עלולים להופיע בהמשך, וחשוב לוודא שאתם לא בכלל סכנה. כמו כן, מומלץ להתחיל את התיעוד הרפואי כמה שיותר מוקדם.
  • פנייה למשטרה – זהו צעד קריטי, שכן ללא אישור מעורבות בתאונת דרכים לא תוכלו להגיש תביעה תאונת דרכים.
  • פגישה עם עורך דין – ישנה חשיבות אדירה לליווי מוקדם של עורך דין. יש להגיע כבר לפגישת הייעוץ עם כל התיעוד שאספתם, כולל מסמכים רפואיים, קבלות על הוצאות שנגרמו בעקבות התאונה וכו'.

עורך דין מנוסה בתביעות תאונות דרכים יבין לעומק את המקרה, וכצעד ראשון יסביר לכם את מי אתם יכולים לתבוע:

  • נהגים – אסור לנהוג ללא ביטוח חובה, ומסיבה טובה. אם אתם נוהגים ברכב ונפגעים בתאונת דרכים, אתם יכולים לתבוע את החברה שחתומה על הפוליסה.
  • נוסעים ברכב – במרבית המקרים, נוסעים תובעים את החברה שהעניקה ביטוח חובה לרכב בו שהו בעת התאונה. אם לא קיים ביטוח, הם יכולים לתבוע את 'קרנית' (בניגוד לנהגים חסרי ביטוח).
  • הולכי רגל – נפגעים שלא היו ברכב תובעים את החברה שביטחה את הכלי הפוגע. אם אין כזו או שלא ניתן לברר מי החברה המבטחת, התביעה מוגשת ל'קרנית'.

מהם מרכיבי הפיצויים השונים שניתן לקבל?

על מנת לקבוע את גובה הפיצויים, בית המשפט לוקח בחשבון את הגורמים הבאים:

  • עוגמת נפש – זהו סעיף מורכב, מכיוון שבמקרים רבים קשה לקבוע את מידת הנזק הגופני והנפשי שנגרם. קיימות לא מעט פגיעות שחומרתן אינן ברורה או כלל לא נראית לעין. כמו כן, כאשר התאונה לא מתועדת היטב, לפעמים זה מקשה על הוכחת הנזק.
  • אובדן השתכרות – את הסעיף הזה קל יותר לכמת. פעמים רבות, אנשים שנפגעו מתאונות מאבדים ימי עבודה, והם זכאים לפיצויים על כך, גם אם נעדרו רק כמה ימים. גובה התשלום עולה ככל שההיעדרות ארוכה יותר, ובוודאי אם התאונה גורמת לאובדן השתכרות קבוע או עתידי אם יש פגיעה בכושר ההשתכרות. בית המשפט לוקח בחשבון את השכר, וכן אובדן ימי מחלה והפרשות קבועות מהשכר.
  • הוצאות רפואיות – נפגעים מפוצים עקב כלל ההוצאות שנגרמו להם, לרבות אשפוזים, בדיקות, תרופות וכיוצא בזאת. אם מתפתח צורך בסיעוד רפואי, זמני או קבוע, הפיצוי אמור לכסות את ההוצאות הכרוכות בכך. לעיתים, נקבע פיצוי קבוע עבור אנשים שזקוקים לסיעוד קבוע הכולל סיוע בפעולות יום יומיות.

מי לא זכאים לקבל פיצויים לאחר תאונת דרכים?

בניגוד לתביעות נזיקין אחרות, במסגרת תביעה תאונת דרכים אין צורך להוכיח אחריות ובית המשפט ימנה מומחים רפואיים לקביעת אחוזי נכות רפואית. קבלת הפיצויים כמעט מובטחת, אך חוק פיצויים לנפגעי פעולות דרכים מחריג את המקרים הבאים:

  • אין ביטוח חובה – כאמור, כאשר נהג נפגע והוא לא מחזיק בפוליסת ביטוח חובה, או שהפוליסה לא מכסה אותו באופן ספציפי, הוא לא יכול לקבל פיצויים. ישנם מקרי קיצון, בהם נהגים מוכיחים שלא ידעו על המחסור בכיסוי, ואז הם יכולים לתבוע את 'קרנית'. כמו כן, החוק מגן על נוסעים שנפגעו, ומאפשר להם לפנות ל'קרנית' במצבים בהם הרכב לא מבוטח.
  • נהיגה ללא רישיון – מלבד במקרים בהם הרישיון פקע עקב חוסר תשלום או הוצאה לפועל, ואז המצב אינו חד משמעי ונבחן באופן פרטני בבית המשפט.
  • נהיגה ללא רשות – אין אפשרות לקבל פיצוי על נהיגה שלא ברשות בעלי הרכב. התרחיש הנפוץ במקרה זה הוא גניבת הרכב.
  • תאונה במתכוון – הכוונה פה היא לא לאשמה בתאונה, אלא לכזו שיש מאחוריה כוונה אמיתית לגרום נזקים, בין אם אלה נזקי גוף בתאונת דרכים או נזקים לרכוש.
  • נהיגה לביצוע פשע – לא ניתן לקבל פיצויים, אם בעת התאונה הרכב שימש או הוביל אנשים לביצוע פשע.

שימו לב: כאשר המקרים הנ"ל מסתיימים במוות, יורשים ו"תלויים" יכולים להגיש תביעת פיצויים ל'קרנית' בגין נזקי הנפטר ונזקיהם.

מלבד כל אלה, חשוב לציין כי חלה התיישנות על תאונות דרכים. כלומר, ברגע שחולפות 7 שנים מהמקרה, לא ניתן לתבוע פיצויים. עבור קטינים, ההתיישנות נכנסת לתוקף 7 שנים לאחר הגיעם לגיל 18 (בגיל 25).

מה לגבי תביעה כנגד הביטוח הלאומי?

באופן עקרוני, לעיתים ניתן לתבוע את המוסד לביטוח לאומי, אך כל פיצוי שתקבלו מביטוח לאומי יתקזז מהתביעה מול חברת הביטוח או קרנית. קיבלתם קצבת נכות כללית? הסכום הזה ירד מהפיצויים שיפסוק בית המשפט כנגד חברת ביטוח הרכב.

לעומת זאת, ניתן לקבל פיצוי נוסף אם קיים ביטוח פרטי, כמו ביטוח תאונות אישיות או ביטוח אובדן כושר עבודה.

טירן פז ושות' – מומחים בתביעות תאונות דרכים

למרות החוק הנ"ל שמסייע לנפגעים, עדיין קיימת חשיבות אדירה לבחירת עורך הדין הנכון. עורך דין מנוסה בתחום יוכל לעזור לכם לנווט בין השלבים בתהליך קבלת הפיצוי – מההחלטה את מי לתבוע, דרך קבלת טיפול רפואי שיעזור לבנות את הנזק ולבסס אותו, הגשת התביעה ועד המאבק להשיג פיצויים כמה שיותר גבוהים.

רוצים להגיש תביעה תאונת דרכים? משרד טירן פז ושות' מתמחה בתחום במשך שנים רבות ובעל רקורד מוכח של הצלחה במאבק עבור האזרח הקטן.

שתפו את המאמר
מאמרים אחרונים
תקציר
Picture of טירן-פז ושות'
טירן-פז ושות'

משרד עורכי דין

לייעוץ ללא עלות